Dan Eliasson anmäls av polis efter utspelet

Dan Eliasson gjorde sitt utspel mot Sverigedemokraterna i en intervju med Expressen.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON
Anders Karlsson har anmält rikspolischefen Dan Eliasson för tjänstefel.
Foto: ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
I intervjun under Almedalsveckan sa Dan Eliasson bland annat att han "med största sannolikhet" skulle avgå om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blir statsminister efter nästa val.
Foto: Ann Jonasson

Polisinspektören Anders Karlsson i Göteborg har anmält rikspolischefen Dan Eliasson för tjänstefel. Anmälan gäller Eliassons uppmärksammade utspel mot Sverigedemokraterna under Almedalsveckan.

Rikspolischefen sa då att han förmodligen avgår om Jimmie Åkesson blir statsminister.

– Det handlar inte om vad jag tycker, utan hans avsaknad av objektivitet. Det får inte finnas minsta misstanke om att polisen inte är objektiv eller att polisen agerar utifrån politiska värderingar, säger Anders Karlsson.

Polisinspektören Anders Karlsson, som arbetar i Göteborg, har tidigare riktat skarp kritik mot rikspolischefen Dan Eliasson. Bland annat i en mycket uppmärksammad debattartikel i GT, som handlade om Eliassons uttalanden efter mordet på Alexandra Mehzer på ett HVB-hem i Mölndal. Inlägget har delats över 60 000 gånger.

"Jag ber alla brottsoffer om ursäkt för att min högste chef är Dan Eliasson. Jag ber alla om ursäkt för att hans tankar först och främst går till gärningsmannen och inte till brottsoffret", skrev Karlsson.

Nu tar Anders Karlsson sin kritik till nästa nivå – och polisanmäler rikspolischefen. Orsaken är Dan Eliassons uppmärksammade utspel mot Sverigedemokraterna under Almedalsveckan.

– Om Jimmie Åkesson kräver min avgång så ser jag det som en merit. Jag gillar inte hans politik, sa Dan Eliasson bland annat.

Anders Karlsson berättar att han polisanmält rikspolischefen för tjänstefel.

– Man får tycka vad man vill när man är privat men han intervjuas där i sin roll som rikspolischef, alltså min högste chef, då har han ett myndighetsansvar och ska vara neutral och fullständigt opolitisk.

"Skämmer ut hela poliskåren"

I intervjun sa Dan Eliasson också att han "med största sannolikhet" skulle avgå om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blir statsminister efter nästa val.

– Myndighetschefer har också åsikter, sa Eliasson då.

Karlsson kontrar:

– Vi ska handla helt opolitiskt. Vi lever i en demokrati och vi ska ha en rättsstat som fungerar enligt demokratiska värderingar. Han uttalar sig högst anmärkningsvärt i sin roll som rikspolischef när han berättar vilken politisk åskådning han har.

Göteborgspolisen Anders Karlsson menar också att uttalandet påverkar polisen negativt och att det inom poliskåren pratats om uttalandet.

– Han skämmer ut hela poliskåren. Min tolkning av hans uttalande är att han i sin myndighetsutövning riskerar att behandla folk på olika sätt beroende på vilken politisk åskådning de har, säger han.

"Inget som helst förtroende"

I din debattartikel i GT i februari krävde du Eliassons avgång. Står du fast vid det fortfarande?

– Ja, självklart gör jag det. Jag har inget som helst förtroende för Dan Eliasson. Han gör mer skada än vad han gör nytta.

Det som Anders Karlsson vill framhäva med sin anmälan mot rikspolischefen är att det inte har med åsikterna att göra utan i vilket forum Eliasson uttryckte dem och att han hade reagerat på precis samma sätt oavsett vilket politiskt parti som Dan Eliasson pratat om och hoppas att hans anmälan kommer göra skillnad.

– Jag hoppas att han tar till sig detta och läser igenom anmälan. Jag tycker det är viktigt för polisens framtid och att man ska utreda om det är rätt eller fel, säger han.

GT har sökt Dan Eliasson för en kommentar kring den anmälan som gjorts mot honom.