Damberg: ”Se till att strypa pengarna till dessa gäng”

Regeringen vill att hemliga tvångsmedel ska kunna användas preventivt
Mikael Damberg (S) besökte Göteborg för samtal om gängkriminalitet och narkotikahandel.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Småbarnsföräldrar från välbärgade områden utgör en stor andel av de kokainköpare som spanare vid polisen i Storgöteborg identifierat. 

Enligt inrikesministern Mikael Damberg är det ”vanliga” familjer och partyknarkare som indirekt sponsrar gängvåldet.

Under fredagen besökte Damberg Göteborg för att diskutera kring hur de gängkriminella ska stoppas:

– Då måste man också se till att strypa pengarna till dessa gäng, och de kommer via knark.

Under fredagseftermiddagen gästade Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) och Göteborgs polisområdeschef Erik Nord Frihamnsdagarna i Göteborg. 

Inför ett 150-tal personer på plats diskuterades narkotika och kriminalitet i podcasten Narkopodden som spelades in live.

Det var första gången Damberg besökte Göteborg sedan pandemin och förutom att ta plats på scenen i Frihamnen, besökta han även Biskopsgården där polisen Andreas Danman blev mördad. 

– Det finns gängkriminalitet i Göteborg. Vi har haft mord, polismord, så det är klart att Göteborg har blivit drabbat, inte minst det här året.

Men det var inte bara dödskjutningarna i utsatta områden som diskuterades – det var främst samhällets liberala syn på narkotika. 

Mikael Damberg besökte Biskopsgården där Andreas Danman blev mördad.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Damberg besökte Biskopsgården där Andreas Danman blev mördad.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Köparna: Från börs-vd till föräldrar

Det var i somras som polisen kunde avslöja hur de följt fyra göteborgare som sålde kokain. Till deras telefoner kunde polisen koppla 745 köpare. Flera av dem var småbarnsföräldrar från välbärgade områden. 

– Allt från en börs-vd till den där som är lite mer åt missbrukarhållet men det var väldigt mycket ”normala” människor som hade barn, säger Erik Nord. 

Inrikesminister Mikael Damberg, Narkopoddens programledare Jessica Vikberg och polischef Erik Nord.
Foto: Johanna Waak

De som ertappades som köpare blev inte bara polisanmälda, utan familjen anmäldes även till socialtjänsten – något som Damberg tror kan strypa en del av narkotikaförsäljningen. 

– Det första är att vara tydlig, att de som köper knark göder gängkriminalitet. Det leder till sprängningar och skjutningar. Jag har inte träffat någon i Sverige som inte är trött på det här våldet nu. Då måste man också se till att strypa pengarna till dessa gäng, och de kommer via knark.

– Vi debatterar mycket om skärpta straff, fler möjligheter för polisen att använda hemliga tvångsmedel och avlyssning, det där behövs nu. 


Det här är Frihamnsdagarna

Frihamndagarna beskrivs som Västkustens svar på Almedalen och medborgarnas svar på Järvaveckan.

Tillsammans med civilsamhället, näringslivet och politiken får Göteborg en ny demokratisk arena för det fria samtalet. Under två dagar arrangeras seminarium, föreläsningar och workshops i Frihamnen i Göteborg.


Källa: www.goteborg2021.com


SE MER: Kriminella gängen i Göteborg

Sprängdåd, knark och mord • Så påverkas stadsdelarna av gängen