Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daisy, 88, får inte träffa läkaren – väntat ett år

Daisy Hillergren, 88, har väntat i ett år på att få träffa en läkare.Foto: SVT
Daisy, 88, är besviken över de långa väntetiderna.Foto: PRIVAT

Daisy Hillergren, 88, från Göteborg har väntat i ett år på att träffa en läkare.

Det trots att vårdgarantin säger att man ska få hjälp inom 90 dagar när man själv har sökt hjälp för specialistsjukvård.

– Jag tycker att det är, ursäkta svordomen, för jävligt, säger Daisy.

Daisy Hillergren lider av hallux valgus sedan ett år tillbaka, beteckningen för en utåtböjd stortå. Det gör att hon får mycket ont och svårt att ta sig fram. För drygt ett år sedan fick hon en remiss från vårdcentralen till ortopedmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Men än har hon inte fått träffa någon läkare, vilket SVT Väst först rapporterade om.

Vårdgarantin säger att man har ska få tid för besök inom specialiserad vård inom 90 dagar från och med det att man själv har sökt vård och fått en remiss. Men det har alltså inte skett.

Daisy vill träffa läkare på Sahlgrenska

Daisy skräder inte orden.

– Jag tycker att det är, ursäkta svordomen, för jävligt, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Sahlgrenska ställer in 100 operationer

 

Hon vill dock betona att hon tycker att svensk sjukvård i sig är bra, men att väntetiderna är problemet.

– Kommer man till en läkare till slut blir man väldigt bra behandlad. Själva personalen är ju inte dålig, men det är väntetiderna, säger hon.

Sahlgrenska universitetssjukhuset.Foto: LENNART REHNMAN

Daisy är vanligtvis en aktiv dam. Men problemet med foten ställer till det i vardagen, även om hon inte låter sig nedslås.

– Jag kan ju inte sitta och rulla tummarna, säger hon och fortsätter:

– Jag gör lite av varje. Jag är hos min systerdotter och hjälper henne i trädgården och är hos min son och håller honom sällskap. Jag har lite för mig.

 

LÄS OCKSÅ: Läkarens nödrop: Kaos på Sahlgrenska 

 

Det är inte första gången som Daisy stött på problem med långa väntetider. När hon fick problem med ögonen fick hon vänta i två år på att få hjälp.

Vårdgarantin efterföljs inte

Enligt en granskning av Tidningen sjukhusläkaren, som SVT Väst refererar till, är det många patienter som får vänta på behandling längre än ett halvår. Mer än hälften av patienterna får vänta längre än vårdgarantins 90 dagar på en operation eller behandling på Sahlgrenska. Halvårs- respektive helårsväntetider är inte ovanligt, enligt samma granskning.

"Jag kan ju inte sitta och rulla tummarna", säger Daisy.Foto: PRIVAT

SVT Väst har talat med Göran Matejka, Sahlgrenska sjukhusets biträdande sjukhusdirektör. Han förklarar bland annat de långa väntetiderna med vårdprioriteringar, där den akuta sjukvården prioriteras. Och tillägger:

– Men oavsett så måste detta lösas, och vi jobbar intensivt med detta just nu tillsammans med regionen och privata vårdgivare, säger han till SVT Väst.