Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dags att kora årets allra godaste semla

<p>Här ser vi några av de cirka fem miljoner semlor vi stoppar i oss under fettisdagen. Bakverket är Sveriges populäraste.</p>Foto: Michaela Hasanovic

Om några veckor smäller det!

Då är det dags för de flesta svenskar att stoppa i sig årets första och kanske enda semla.

För att få tag i den absolut bästa semlan i Västsverige kommer Sveriges bagare & konditorier att i slutet av januari avslöja vem som vinner.

På fettisdagen, som i år infaller den 9 februari, är nästan 60 procent av svenskarna var sin semla. Därmed är den det bakverk som mest omtyckt i Sverige.

Nu vill branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer kora den bästa semlan och därför har man uppmanat tävlingssugna konditorer att anmäla just sin semla till tävlingen.

– Semlan har en unik plats i svenska folkets hjärtan och fler än hälften av alla svenskar äter en semla på fettisdagen, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen. Att baka en perfekt semla är en konst.

Ut i verkligheten

Under vintern har därför ett 20-tal deltagare anmält sina semlor till tävlingen. Semlorna kommer från Falkenberg i söder till Arvika i norr.

En speciell dag i slutet av januari kommer juryn att bege sig ut i verkligheten och köpa semlor och testa. Vilken dag det handlar om är hemligt för att konditorerna inte ska veta när just deras semla är föremål för granskning.

I juryn sitter bakboksförfattaren och "Hela Sverige bakar"-domaren Birgitta Rasmusson och Patrik Fredriksson, som är chefskonditor på Clarion Hotel Post i Göteborg. Patrik Fredriksson blev Årets Konditor 2013.

Jobbet för juryn blir att bedöma smak, råvaror, kvalitet och utförande. Allt för att kunna utse Västsveriges och Göteborgs bästa semla.

I slutet av januari vet vi vem som vann den ärofyllda titeln "Västsveriges bästa semla" i år.