Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dagny, 105, vill ha en robotkatt: ”Underbar”

Dagny Carlsson, 105, besöker norra Europas största mässa inom eHälsa och välfärdsteknologi.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Adam Hagman, affärsutvecklare inom hälsorobotik, berättar om robotkatten.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Dagny Carlsson testar en robot, som kan fjärrstyras av vårdpersonal. Adam Hagman, affärsutvecklare inom hälsorobotik, förevisar.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Sveriges äldsta bloggare, 105-åriga Dagny Carlsson, gästar norra Europas största eHälsomässa, som just nu går av stapeln i Göteborg.

Dagny är främst intresserad av de robotar som visas upp på mässan, och bland annat har hon hunnit bekanta sig med en robotkatt.

– Oh, den var underbar. Den skulle jag vilja ha hemma. Riktiga katter är opålitliga djur, säger Dagny.

Vitalis, som beskrivs som norra Europas största mässa inom eHälsa och välfärdsteknologi, anordnas i dagarna i Göteborg.

Och en som finns på plats på mässan för att ta del av de tekniska framstegen inom området är Sveriges äldsta bloggare, Dagny Carlsson, 105.

Särskilt intresserad är hon av de robotar som visas upp. I flera tidigare intervjuer har Dagny berättat att hon gärna skulle vilja ha en robot hemma.

– Människor kan man inte helt undvara, men ju äldre man blir desto mer glesnar det omkring en. Man blir ensam och då är det bra med en robot, säger hon.

”Riktiga katter opålitliga”

Hon har inte hunnit spana in alla robotarna på mässan ännu, men är imponerad av de hon sett hittills. En robotkatt, som är tänkt att användas inom sjuk- och äldrevården, till exempel.

– Jag älskar den där katten. Oh, den var underbar. Den skulle jag vilja ha hemma. Man behövde inte mata den och den klöstes inte. Riktiga katter är opålitliga djur de rivs och bits och springer ute, säger hon.

Men kan en robotkatt verkligen ersätta en verklig katt?

– Helt tillfredsställande är den kanske inte, men man får nöja sig med surrogat ibland. Man kan dalta med den och låtsas att den är riktig. Den kunde jama och den kunde göra ett sånt där kurrande ljud, och man kunde klappa den. Den var mjuk och go. 

Dagny Carlsson kelar med en robotkatt. Adam Hagman, affärsutvecklare inom hälsorobotik, berättar om hur den fungerar.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Men när Dagny Carlsson ombeds att kora det senaste seklets största tekniska framstege, är robotar inte det första hon kommer att tänka på.

– Jag tycker faktiskt att det är kylskåpet. Jag tror att jag var 30 år innan jag fick mitt första. Man tyckte att de var jättebra, fast de första bullrade hemskt.

Inte bättre förr

Och påståendet att det var bättre förr, är 105-åringen ingen anhängare av.

– Det är mycket bättre nu. Det är bättre att vara gammal i dag, på sätt och vis. Förr, när jag var barn, var det släktens skyldighet att ta hand om sina gamla föräldrar och sjuka. Hade man ingen släkt så hamnade man i något som kallades för fattigvården och det var det eländigaste man kunde råka ut för.

Med tanke på teknikens framsteg – var tror du vi är om hundra år?

– Då tror jag nästan inte att vi finns till, för då har vi förstört vår jord. Jag tycker att man ska vara rädd om den så att den finns kvar till de som kommer näst. De får ta itu med allt som vi har gjort fel.