Dagmar drömmer om Göteborg: "Panik..."

Modellerna sminkas inför visningen. Mycket ska fixas för att allt ska vara perfekt på catwalken.
Foto: Alexander Donka
Efter den internationella succén var pressen på Dagmartrio hög vid visningen.
Foto: Alexander Donka
Karin Söderlind, Sofia Wallenstam och Kristina Tjäder utgör tillsammans det västsvenska modemärket Dagmar.
Foto: Tommy Pedersen
En av kreationerna som visades på Dagmars visning under modeveckan i Stockholm.
Foto: Alexander Donka

Västsverige glänste på modeveckan i Stockholm.

Sist i raden av designer från Västkusten som visade var Dagmar.

Efter märkets internationella succé var förväntningarna från press och inköpare höga.

- Alla har panik, du anar inte, säger Karin Söderlind, vd och en av Dagmars grundare.

De tre göteborgssystrarna Karin Söderlind, Kristina Tjäder och Sofia Wallenstam startade modemärket Dagmar 2005 och sedan några säsonger har kläderna uppmärksammats även internationellt. I dag kan man shoppa Dagmar på bland annat Harvey Nichols i London och på den lyxiga nätsajten Net-a-porter, som säljer till hela världen.

- Det är jättestort, nästan så att man får nypa sig lite i armen. Det är världens bästa butik på nätet, alla stora etablerade, fina varumärken säljs där. Det är en ära att få vara där, säger Karin Söderlind, vd och en av grundarna till Dagmar när GT träffade henne efter visningen i går.

Lyckad visning

Att döma av stämningen backstage, direkt efter visningen får man nog säga att publikens förväntningar på Dagmar infriades. De tre systrarna är omringade av fotografer och journalister som väntar på att få ställa frågor, ta bilder och gratulera.

- Det är jätteskönt. Det är en otrolig adrenalinkick. Innan visningen är man så orolig över att allt inte ska klaffa. Musiken, make-up, modellerna. Det är så turbulent backstage, alla har panik, du anar inte, säger Karin Söderlind.

Kollektionen presenterades under Stockholm fashion week på tisdagen för både svensk och internationell press. Inspirationen hittade systrarna i New York.

Inspirerades av Picasso

- Shifted perspective kallar vi den. Egentligen kommer det ifrån en utställning på Guggenheim i New York, Picasso Black and White. Han jobbar med mycket olika perspektiv, vi inspirerades av hans filosofi, säger hon

Vill öppna butik i Göteborg

Dagmar har gjort internationell succé och säljs i dag på lyxiga varuhus sida vid sida med stora och etablerade modevarumärken. Trots det finns Göteborg med på önskelistan.

- Klart att vi vill öppna butik i Göteborg, det skulle vara så himla kul. Vi har det på önskelistan, säger Karin Söderlind.