Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Restriktionerna släppta – nu öppnar Västsverige

Nu släpper restriktionerna till mångas stora glädje. I Lindome träffas pensionärer utanför kiosken Direkten varje dag.
Foto: Henrik Jansson

I 19 månader har vi hållit avstånd, hållit andan, hållit ut. 

Plexiglas har satts upp, munskydd har beordrats och handsprit har funnits uppställt i vartenda offentligt hörn. 

Men i dag släpps restriktionerna. 

Nu öppnar Västsverige igen. 

– Vi har anställt 20 personer och sålt rekordmånga förköp, säger Bergakungens biografchef, Martin Leijonborg. 

När restriktionerna släpper den 29:e september innebär det att krogarna kan öppna igen, nattklubbarna slår upp portarna och avståndskraven tas bort på läktare och offentliga platser. 

På restaurang Joe Farelli's i Göteborg har pandemin, som för många andra varit en pärs. 

Men nu räknar man med ett annat liv i luckan.

– Personalen vi har nu är ganska ny och vi kommer att ha ett möte inför så att alla kommer förstå hur mycket det kommer vara, och förstå hur lite plats vi kommer ha att gå på med mat och dryck, säger Simon Morberg från familjeföretaget Farelli's. 

– Man måste kunna vara mer alert. Vi har till exempel inte haft en stående bar på två år nu så det kommer att vara fullt med folk där. 

Simon Morberg berättar att restaurangen från och med den 29:e kommer att öppna alla dörrar och ta bort barstolar – för att få plats – men att man inte helt släpper säkerhetstänket. 

– Vi kommer så klart ha en begränsning på grund av att vi har läst om vad som hände i Norge och i Danmark där det blev fullt kaos. Min far tror jag kommer stå i dörren och när vi känner att det blir för mycket och att det inte blir någon service är det stopp. 

Simon Morberg på Joe Farelli's ser fram emot öppningen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Biografen: Vi anställer

På biografen Bergakungen har det varit dystra tongångar i ett och ett halvt år. 

Men inför den 29:e september har de anställt 20 personer som ska kunna arbeta helger och kvällar – och inför premiären av nya Bondfilmen har rekordmånga förköp sålts. 

– Att inte kunna ta emot gäster är inte roligt, men det ska bli kul att välkomna folk tillbaka ordentligt, säger Martin Leijonborg, biografchef på Bergakungen. 

Han berättar att de till och med har fått ta in extrapersonal inför nyöppningen.  

– Det känns jättekul, äntligen. Som biografchef är jag ju lättad för första gången på väldigt länge. Det har varit tufft helt klart och vi har undrat som alla andra när det ska öppnas. Men äntligen kan vi anställa, utbilda och ta in personal och välkomna gäster, visa stora filmer. Det ska bli kul, säger han. 

Flera nattklubbar i Göteborg har också aviserat att de kommer att hålla öppet redan på onsdag och så väl idrottsorganisationer som kulturinstanser öppnar och sätter i gång igen. 

Och kanske blir det lite som... ”Vanligt”, igen? 

– Man har saknat de timmarna, säger Simon Morberg. 


Martin Leijonborg, biografchef på Bergakungen.
Foto: HENRIK JANSSON
Martin Leijonborg ser fram emot att öppna Bergakungen.
Foto: HENRIK JANSSON
Stadsbiblioteket i Göteborg.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Gunilla Källman och Christer Wannheden kan kramas igen när restriktionerna släpper.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON


Utanför Direkten i Lindome träffas ett gäng pensionärer varje dag. Utomhus och håller avstånd. Men i vinter kan de ses inomhus, vaccinerade och utan restriktioner.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Glest på Ullevi – snart fullsatt igen?
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Avstånden på restauranger tas bort. Här Joe Farelli's i Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Vad ser du mest fram emot när restriktionerna släpper? 

Anna Dubar, 49, präst i Svenska Kyrkan, Majorna:– Jag ser mest fram emot att hysterin kan lägga sig så folk vågar umgås och hoppas att det ska bli som vanligt. Att man ska kunna träffas, kunna gå ut och återgå till det vanliga igen.
Foto: HENRIK JANSSON
Jari Peltonen, 60, montör, Emmaboda: – Jag skulle absolut vilja gå på en rockkonsert eller teater, och från och med onsdag blir det fullt ös på fotbollsläktarna med.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Simon Hult, 18, Studerar ekonomi, Torslanda: – Det blir att kunna få gå på restaurang igen, inte behöva planera över hur många vi blir och även bara kunna gå ut och ta en öl igen. Umgås med vännerna. Det blir ingen utgång i morgon när restriktionerna släpps men kanske till helgen.
Foto: HENRIK JANSSON
Monika Hagen, 58, försäljare, Göteborg: – Jag kommer att hålla mig undan! Jag tar det lugnt och kommer inte förändra så mycket. Men det är framför allt roligt för idrotten, att det kommer att kunna spelas inför fyllda arenor igen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Martin Lindqvist, 62, polis, Alingsås: Att gå på fotboll, på fredag är det bortamatch i Borås, IFK mot Elfsborg. Det kommer gå 12 bussar från Göteborg. Det är familjen och blåvitt som gäller. Det är tillbaka på ruta ett igen nu för alla, det är ju underbart.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Jeanette Brauer, 53, projektledare, Skövde: – Jag ser mest fram emot att få resa igen, vi i familjen brukar åka till USA och Florida. Sen ser jag fram emot att få gå på konsert och teater i gen. Att få återgå till det vanliga.
Foto: HENRIK JANSSON