Klimatet har varit en het fråga för många partier de senaste åren.
Enligt en lista från MSB är 25 kommuner särskilt utsatta för översvämningar, bland de kommunerna ingår Borås.
Med 1 324 millimeter regn år 2020 var Borås återigen Sveriges regnigaste stad vid de senaste SMHI-mätningarna.
– Vi kan inte planera staden för att den ska kunna svälja ett hundraårsregn. Det kan vi släppa, det går inte att göra. Det vi måste göra är att försöka minska skadorna, säger David von Sydow, klimatanpassningssamordnare på Borås stad till BT.
Kommunen tar hjälp av SMHI
Ett så kallat hundraårsregn är ett regn som, precis som det låter, inträffar en gång vart hundrade år.
Nu jobbar Borås för att förbereda sig så gott det går inför ett hundraårsregn. Staden har upphandlat SMHI att att ta fram en skyfallskartering. Det visar vart vatten samlas, hur det rinner och med vilken hastighet vattnet rinner.
– Det är viktigt för projektet att det sker i nära samarbete med kommunens förvaltningar. Att identifiera riskområden och prioritera områden för åtgärdsplanering behöver ske tillsammans med Borås stads funktioner för till exempel stadsplanering, tekniska frågor, miljöförvaltning och räddningstjänst, säger Annamaria Haag, projektledare på SMHI till SMHI:s sajt.
Karteringen tittar också på vilka byggnader, vägar och samhällsviktiga funktioner som påverkas av ett hundraårsregn. SMHI kommer att ta fram åtgärdsförslag.
”Extremt ovanliga skyfallen vi ska skydda oss för”
Ån Viskan rinner igenom Borås och har tidigare varit utsatt vid stora skyfall i Borås.
David von Sydow, klimatanpassningssamordnare, menar att staden ändå står väl utrustat vid mindre skyfall.
– Vi hade ju lite stora regn i somras och det verkar ändå ha gått bra. Men om det kommer ett hundraårsregn räcker inte dagvattennätet till, det blir fullt nästan omgående.