Louise Halvardsson är nominerad till Selmapriset för boken Svenglish. Foto: SANNA HELLBERG
Louise Halvardsson är nominerad till Selmapriset för boken Svenglish.  Foto: SANNA HELLBERG

Då: Livskris Nu: Kan få fint författarpris

Publicerad

När författaren och estradpoeten Louise Halvardsson fyllde 30 hamnade hon i en livskris.

För att ta sig ur den skuggade hon 30 personer i en vecka vardera för att se vad de gjorde med sina liv.

Projektet utmynnade i en bok som heter Svenglish - nu har den nominerats till Selmapriset.

Louise Halvardsson hamnade i en depression när hon fyllde 30.

– Jag hade uppfyllt alla drömmar i livet, släppt en bok varit ute och rest. Jag hade upplevt kärleken och kände att jag lika gärna kunde dö, säger hon.

Projektet beskriver hon som en akt av desperation. Hon valde att skugga 30 personer i en vecka vardera, 15 personer i England och 15 i Sverige, för att ta reda på vad andra människor gjort med sitt liv.

– Det var ganska mycket konstnärer och kreativa människor som jag känner mig dragen till. Det var ovanliga livsstilar, jag bodde hos en kvinna som badade i havet varje dag året om, säger Louise Halvardsson.

Har nominerats till ett pris

Hennes resa blev till en bok som heter Svenglish, den har nu nominerats till Selmapriset. Ett pris som instiftades förra året som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker.

– Det känns helt fantastiskt att bli uppmärksammad när jag gjort hela grejen själv, säger hon.

Var tanken från början att det skulle bli en bok?

– Nja, det viktigaste för mig var en överlevnadsstrategi men tanken var att det skulle bli en bok eller annan form av dokumentation. Jag ställde 30 frågor till alla så frågan var vilken form det bli skönlitterärt eller faktabok.

Nu i efterhand så har hon dragit lärdomar av boken i övriga livet - efteråt har hon börjat studera på journalisthögskolan i Göteborg.

– Jag kände att det var viktigt att drömma och att våga följa sina drömmar och impulser. Hur små eller stora drömmarna än är.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER