Valborg däremot, nästa veckoslut, kan bjuda på sol och högre temperaturer. Foto: ROBIN ARONValborg däremot, nästa veckoslut, kan bjuda på sol och högre temperaturer. Foto: ROBIN ARON
Valborg däremot, nästa veckoslut, kan bjuda på sol och högre temperaturer. Foto: ROBIN ARON
Friska vindar, regnskurar och kylig luft, närmsta dagarna och helgen blir ingen höjdare vädermässigt. Foto: Jonas TobinFriska vindar, regnskurar och kylig luft, närmsta dagarna och helgen blir ingen höjdare vädermässigt. Foto: Jonas Tobin
Friska vindar, regnskurar och kylig luft, närmsta dagarna och helgen blir ingen höjdare vädermässigt. Foto: Jonas Tobin

Då kommer solen
och värmen tillbaka

Publicerad

Friska vindar, regnskurar och däremellan lite sol – det pågår en hård kamp mellan varmt och kallt just nu.

"Typiskt aprilväder i hela Sverige", säger meteorologen.

Men snart kan värmen vara här – valborg kan bjuda på både sol och högre temperaturer.

– Om solen får härja lite ska det nog ordna upp sig, säger Johan Groth vid väderinstitutet Storm.

Räkna med blåsigt väder till helgen. Friska vindar, regnskurar och kylig luft håller vårkänslorna borta ett tag till. Störst solchanser får havsnära områden längs Bohus- och Hallandskusten, tillsammans med Östra Götaland, Öland och Gotland. Temperaturerna kommer sannolikt hålla sig omkring tio grader.

Under fredagen kommer ett kraftigt vindband att gå över Nordsjön och träffa Danmark och i Sverige blir det blåsigt i hela landet. Dock inte med lika kraftiga vindar vid Västkusten.

– Vinden blir byig, och kommer som mest upp i kuling, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

In över Västsverige blir det regnskurar, medan Bohuslän får chans till sol.

Över de svenska fjällen kommer det att fortsätta falla snö hela helgen.

– Det är skitväder i fjällen just nu, blåst och regn. Men i helgen kommer det mer snö, det gäller Jämtland och Lappland. Resten av Sverige kan räkna med regnskurar under helgen, säger Groth.

Kyligt "men inte svinkallt"

Lördagen får däremot en solig start i hela västområdet och det blir kyligt "men inte svinkallt" förklarar Groth. Delar av Svealand och östra Götaland får samma väder. I norra Norrland fortsätter snön att falla.

– Det växer in mycket moln över land och och kommer att dyka upp en och annan regnskur även under lördagen. Temperaturerna når inte upp till tvåsiffrigt och stannar på upp mot nio grader, säger han.

Natten mot söndagen kommer det in kallare luft och Värmland samt de inre delarna av Västra Götaland får nattfrost. 

Även denna dag växer molnen till sig och det kan komma lokala regnskurar.

– Hela helgen är det de kustnära områdena i Göteborg, Bohuslän och Halland som är vinnarna och får mest sol. Det är dock ingen värme i sikte, konstaterar Johan Groth.

Han säger att april har varit kallare än normalt och att det så här sent i månaden bör vara temperaturer på mellan 10 och 15 grader.

Och håller man till i Stockholm i helgen, kan man räkna med det här:

– Det blir vackra mornar och solen kommer till och från, lite växlande. Periodvis kan det bli lite skönt, om man hittar ett bra lä att sitta i. 

Då kommer värmen hit

– Däremot är det inte ovanligt att det är den här kampen mellan varmt och kallt. Det är fortfarande vinter och kall luft i norr, samtidigt som det börjar bli en radikal uppvärmning av kontinenten och södra Europa. Då blir det en skärpning mellan den tappert kämpande vintersvängen i norr och den varmare luften som vill ta över, förklarar Johan Groth.

Men i nästa veckoslut – till valborgshelgen – ser allt mycket bättre ut på väderfronten. Temperaturerna ser ut att nå upp till tvåsiffrigt.

– Värmen stiger framåt valborg och då ska det väl ändå ha ordnat till sig. Solen gör att vi får successivt högre temperaturer. Bara vinden lägger sig och solen får härja kan vi börja få de temperaturer som det ska vara så här års. Men någon kontinental varmluft kommer inte på besök den kommande veckan heller, säger Groth.

Men det är inte bara Västsverige som kan se fram emot ett bättre väderläge till valborg. I hela Sverige ser solen ut att titta fram allt mer.

– I hela Sverige får vi vänta på värmen. Till valborg är det i alla fall lite bättre, det finns hopp om det, menar Groth.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android. 

Relaterade ämnen
Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER