Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Då kan norrmännen få resa in i Sverige igen

Svenske pedlaren Andreas: ”Det har varit väldigt krävande”
Köpcentrumen nära den norska gränsen har gapat tomma under pandemin.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Gränshandeln har förlorat i princip all sin omsättning när gränsen till Norge varit stängd under pandemin.

Men nu öppnar landets statsminister Erna Solberg för att fullvaccinerade norrmän kan få åka till Sverige redan i juni månad, uppger NRK.

– Det kommer förmodligen inte ta lång tid för de som är skyddade eller som har fått full vaccination kan resa. Det kommer att hända under juni, säger hon till kanalen.

I början av 2020, när föregående år skulle sammanfattas och summeras, stod det klart att den norsk-svenska gränshandeln åter hade slagit nya rekord: Närmare 19 miljarder kronor hade spenderats – en fördubbling jämfört med tio år tidigare. 

Men coronapandemin har vänt upp och ner på siffrorna. 

Morgonen den 16 mars stängde Norge gränsen mot Sverige, i ett försök att hejda coronaviruset framfart. Och sedan dess har den, med få och korta undantag, förblivit stängd.

– Det slog fullständigt undan benen på livet i Strömstad. Vi tycker nog att vi är den kommun i Sverige som är hårdast drabbad, har Kent Hansson (S), kommunstyrelsen ordförande, tidigare sagt.

Flaggar för nya regler

Ett exempel är Nordby köpcenter, som har tappat 95 procent av sin omsättning sedan pandemins början. För helåret 2020 sjönk omsättningen med 79 procent.

Men nu kan en ljusning skymtas i tunneln. Norges statsminister Erna Solberg öppnar för att fullvaccinerade norrmän kan få åka till Sverige i juni månad, uppger NRK.

Norges statsminister, Erna Solberg.
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Solberg säger till kanalen att det är två faktorer som avgör om norrmännen kan resa över gränsen utan att sitta i karantän när de återvänder.

– Det ena är smittspridningen i Sverige, som är på bättringsvägen. Det andra är hur långt vi har kommit med vaccineringen i Norge och hur många som har fått skydd, säger statsministern till NRK.

De nya reglerna kan komma att införas inom kort, uppger Solberg för kanalen.

– Det kommer förmodligen inte ta lång tid för de som är skyddade eller som har fått full vaccination kan resa. Det kommer att hända under juni, säger hon.

Är försiktigt optimistiska

På Nordby köpcenter är centerchefen Ståle Løvheim försiktigt optimistisk till det nya beskedet. 

– Vi har lärt oss att man inte ska ta ut något i förskott efter de här 15 månaderna, men vi har hoppats att med vaccinering att norrmännen ska komma och handla på Nordby under sommaren och det tror vi fortsatt, säger han. 

Han säger också att butikerna förbereder sig bland annat med att anställa personal, fast anställda och vikarier.

– Jag har sett fler lastbilar som kommer med varor än de senaste 15 månaderna. Det är en rolig syn , det är något på gång, säger Ståle Løvheim. 

Coronaoron för framtiden: ”En covid-26 och en covid-32”

Experter: ”Kritiskt att få veta var viruset kom från”