Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då kan allmänheten börja boka tid för vaccinering

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Kristina Rygge, vaccinationssamordnare VG-regionen.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inom ett par veckor kan alla över 60 år börja boka in tider för vaccination mot covid-19.

Västra Götalandsregionen meddelar att alla över 65 år nu kan boka tid – och att bokningen för personer mellan 60 och 64 år börjar 3 maj.

Det finns nu även en mer exakt plan för när det är dags att vaccinera yngre åldersgrupper.

– Vi tycker att det går snabbt framåt nu och är jätteglada att vi kan glida över i fas 3, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i regionen.

Tidbokningen för vaccinering mot covid-19 är nu öppen för alla över 65 år i Västra Götaland meddelar Västra Götalandsregionen. 

Planen är att alla över 65 år ska ha fått en första dos före 16 maj.

– Sjukhusen kommer från den här veckan (vecka 16) att börja kalla några riskgrupper i åldersgruppen 60-64 år, säger Kristine Rygge, regionens vaccinsamordnare, vid torsdagens pressträff.

Den 3 maj startar bokningen för personer mellan 60 och 64 år som inte tillhör en riskgrupp och vecka 20 (17 - 23 maj) beräknas 50-59-åringar kunna boka vaccinationstid.

Bokningen görs via 1177.se eller genom att ringa till en vaccinatör, i nuläget är det vårdcentralerna men inom kort kommer det att gälla även andra avtalade vaccinatörer. 

Vårdcentralerna har kommit olika långt, men alla kan alltså nu lägga ut tider för personer över 65 år.

– Det blir en glidande övergång. Man kan ringa och boka på sin egen vårdcentral. Det går också att boka på en annan vårdcentral. Vi har sagt att vi i första hand önskar att man håller sig till sin egen vårdcentral. Det är så vi fördelar enligt antal listade i olika åldersgrupper, men vi kan inte neka någon att boka in sig någon annanstans, säger Kristine Rygge.

Yngre grupper kan boka i juni

De yngsta, gruppen mellan 18 och 49 år, ska kunna boka från vecka 23, som inleds 7 juni. Alla över 18 ska ha blivit erbjudna en första dos före 15 augusti, vilket också är det nationella vaccinationsmålet.

När det gäller riskgrupper i yngre åldrar startar vaccinationen successivt från vecka 18.

– Det här är en preliminär plan som är beroende av vaccinleveranserna, men vi är jätteglada att vi redan nu kan glida över i fas 3, säger Kristine Rygge.

– Vi tycker att det går snabbt framåt nu. Det ser som sagt olika ut i regionen, men som helhet är vi nu i gruppen 65 år och äldre som kan gå in och boka sig i vårdcentralernas tidsbok, fortsätter hon.

Enligt de senaste siffrorna från 12 april har 53 procent av alla över 70 år i regionen fått en dos vaccin.

Om Astra Zenecas vaccin: ”Gå inte enbart på känsla”

Kristine Rygge konstaterar att särskilda riktade insatser görs i hela regionen för grupper som är svåra att nå med information om vaccinationer på vanligt sätt.

– Det kan handla om hemlösa, papperslösa och missbrukare, säger hon.

När det gäller tveksamhet och oro kring att vaccinera sig med Astra Zenecas vaccin, menar Kristine Rygge att det är viktigt att ta ett ”grundat beslut” baserat på fakta som visar att nyttan med vaccinet är långt större jämfört med riskerna för personer över 65 år.

– Det är bra att läsa på, och inte endast gå på känsla. Gå in på Läkemedelsverkets och Folkhälsomyndighetens hemsidor, prata med vänner och bekanta.

– Var inte rädd att blotta dig, utan säg till exempelvis din läkare att ”jag är orolig och ängslig, hur ska jag tänka, kan du hjälpa mig?”. Vi måste hjälpa varandra att ta informerade beslut. Det är naturligt att många är fundersamma och oroliga.

Läkemedelsverket: ”Nyttan överstiger risken”

Efter EMA:s besked om möjlig koppling till biverkningar för Janssens vaccin.