Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet från Liseberg: Ny attraktion på gång

Ebba Källeskog.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Efter ett ekonomiskt tufft år för Liseberg kan nöjesparken planera nyheter inför det kommande 100-årsjubileet som går av stapeln 2023.

Bland annat en ny åkattraktion – Luna.

– Den kommer bli jätterolig, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg.  

Pandemiåret 2020 slog hårt åt Sveriges alla nöjesparker, och Liseberg var inget undantag. 

Men om bara två år väntar ett stort jubileum för nöjesfältet när man ska fira 100 år. Då kommer nya attraktioner finnas för besökarna, och en av dem kommer heta ”Luna”.

– Det stämmer, säger Andreas Andersen utan att avslöja så mycket mer. 

– Den kommer bli jätterolig, säger han. 

Här väntar flera kaniner på att få gå hem med glada lotterivinnare under sommaren 2021.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Vd: Nöjda om vi kan täcka kostnader

Den 3 juni slås dörrarna upp igen, och Louise Davidson som är arbetsledare för lyckohjul och spel är överlycklig. 

– Det känns helt fantastiskt. Det går nästan inte att beskriva. Som lisebergare är man väldigt stolt över att jobba här. Det har varit en väldigt speciell stämning här i parken,  som har tagit på en, säger hon.

Parken öppnar men med 20 procent av den normala kapaciteten på grund av rådande pandemirestriktioner. Det innebär att drygt 5.000 besökare kan vara i parken samtidigt, enligt pressansvarig Ebba Källeskog. 

Därför kommer årets biljettintäkter inte kunna kompensera för fjolårets förluster, menar vd Andreas Andersen, som uppmättes till 500 miljoner kronor. 

– Vi är nöjda om vi kommer täcka våra utgifter när vi går ut ur 2021, säger Andreas Andersen. 

Louise Davidson, arbetsledare för lyckohjul och spel och Ebba Källeskog, pressansvarig på Liseberg sitter i Kaninlandet som kommer bjuda på en del nyheter för sommarens besökare.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Kommer söka stöd

För att råda bot på de ekonomiska förlusterna kommer Liseberg att söka stöd som regeringen erbjuder för företag som drabbats ekonomiskt av pandemin. Men några detaljer kan inte Andreas Andersen berätta om.  

 – Jag vet inte exakt hur mycket stöd vi söker, men vi kommer söka de stöd som svenska regeringen erbjuder oss som kommersiellt företag. Jag är osäker på när vi kommer få svar på våra ansökningar, säger han. 

Andreas Andersen är inte heller helt nöjd över de summor som kan komma företaget till gagn. 

– Den svenska regeringen är inte lika generös som i andra länder. Jag skulle kalla de ekonomiska stöd som finns för väldigt återhållsamma, säger han.