Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då begravs offren för bussolyckan

Barnen som omkom i olyckan ska begravas i veckan. Foto: NORA LOREK
Samtliga av de omkomna gick på Ängskolan i Skene. Foto: NISSE SCHMIDT/TT

De barn som omkom i den tragiska bussolyckan i Härjedalen ska nu begravas. 

Tre separata begravningsgudstjänster kommer att hållas för eleverna, som alla gick på Ängskolan i Skene. 

– Jag tänker att varje människa gör ett avtryck. Och när vi nu ska ta avsked blir det viktigt att påminna oss om de avtryck som dessa ungdomar gjort i våra liv, säger kyrkoheden Göran Landgren. 

Den tragiska olyckan i Härjedalen i början på april krävde tre dödsoffer, alla från Ängskolan i Skene. Skolan har haft en gemensam minnesstund för offren där alla elever fått möjlighet att tillsammans sörja och minnas sina kamrater. Också kommunen har anordnat en gemensam minnesstund på torget i Kinna.

När nu offren förs till den sista vilan görs det vid tre separata begravningsgudstjänster. Det sker i tre olika kyrkor i kommunen, under ledning av tre olika präster. Begravningarna hålls i slutet på denna vecka med början i dag, onsdag.

"Styra om undervisningen" 

– Alla elever som vill gå på begravningarna får gå. Men de behöver begära ledigt, säger Suad Djudja, biträdande rektor på Ängskolan.

 

LÄS MER: "Är en process som kommer ta hela våren"

 

– Vi har gjort det så för att deras föräldrar ska veta om att deras barn går på begravningen.

Han räknar med att de som kommer att gå är elever från offrens klasser, deras klassföreståndare och lärare som stod dem nära och kanske elever som var med på olycksbussen. Skolledningen kommer också att vara representerad på alla tre begravningarna.

– Det kan innebära att vi får styra om i undervisningen med så många frånvarande lärare, men undervisning blir det, säger Suad Djudja.

Skadad tillfrisknar 

En av begravningsgudstjänsterna leds av kyrkoherde Göran Landgren från Örby-Skene församling.

– Jag hoppas jag kan få förmedla att Gud omsluter oss mitt i mörkret, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Här sörjer laget sin vän: "Jag minns hans leende"

 

– Jag tänker att varje människa gör ett avtryck. Och när vi nu ska ta avsked blir det viktigt att påminna oss om de avtryck som dessa ungdomar gjort i våra liv.

Och samtidigt finns det en liten ljusglimt i allt mörker. Tillståndet för den 14-åriga flicka som länge vårdades för livshotande skador på Akademiska sjukhuset i Uppsala har stabiliserats så mycket att hon kunnat föras över till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Hon blev det sista av de skadade som nu kommit till Sjuhäradsbygden för fortsatt vård närmare hemmet.