Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Då: Bandidos-ledare
Nu: Politiker för SD

Micael Persson, 42, i Svenljunga har avtjänat flera fängelsestraff, ska enligt BT ha varit president för Bandidos avdelning i Borås och satt senast i fängelse för två år sedan. Då för medhjälp till grovt narkotikabrott. Foto: Privat
I måndags valdes Micael Persson in som ledamot i kommunstyrelsen i Svenljunga, för Sverigedemokraterna – och han ångrar i dag hur han levde på den tiden. Foto: Privat

För två år sedan kom Micael Persson, den före detta Bandidos-ledaren i Borås, ut från fängelset.

I måndags valdes han in i kommunstyrelsen i Svenljunga. I Borås Tidning berättar den förre Bandidos-presidenten nu om sitt politiska engagemang.

– Jag såg mc-gänget som ett engagemang, tyckte det var roligt och häftigt, och en protest mot politiken och resten av samhället, säger Micael Persson till Borås Tidning.

– Alla ska ha rätt till en andra chans på något sätt, säger Christian Schönander, SD:s ordförande i Svenljunga.

Micael Persson, 42, i Svenljunga har avtjänat flera fängelsestraff, ska enligt BT ha varit president för Bandidos avdelning i Borås och satt senast i fängelse för två år sedan. Då för medhjälp till grovt narkotikabrott.

Han var under sin tid den ende medlemmen i avdelningen som hade rätt att bära Bandidosväst och har även avtjänat ett fyra och ett halvt års fängelsestraff för narkotikabrott, försök till grov narkotikasmuggling och brott mot vapenlagen.

I måndags valdes Micael Persson in som ledamot i kommunstyrelsen i Svenljunga, för Sverigedemokraterna – och han ångrar i dag hur han levde på den tiden.

– Jag såg mc-gänget som ett engagemang, tyckte det var roligt och häftigt, och en protest mot politiken och resten av samhället. Men sent ska syndaren vakna, som man säger. Att bara vara emot leder ingen vart, säger Micael Persson till Borås Tidning.

"Inte acceptabelt"

Han berättar att det var det senaste fängelsestraffet som fick honom att lämna kriminaliteten och engagera sig politiskt. Inom politiken säger han sig brinna för en levande landsbygd, för att hindra urbaniseringen till Göteborg och för företagandet. Men åsikterna om den förre Bandidos-ledarens plats i kommunstyrelsen går isär.

– Om Sverigedemokraterna anser att det är gott omdöme att sätta honom där så får vi andra acceptera det, även om det kanske är mindre lämpligt. Vi kan inte göra något åt detta. Micael Persson är tydligen deras bästa person och det säger ju en del om partiet, säger Johan Björkman (M), som är kommunstyrelsens vice ordförande i Svenljunga, till GT.

Samtidigt menar Johan Björkman att om en person begått brott och avtjänat sitt straff så "är han väl på andra sidan".

– Om han vill starta ett nytt liv är det inte vår sak att säga att han är dömd för evigt, säger han.

Per Andersson, (S), ledamot i kommunstyrelsen i Svenljunga tycker inte det är lämpligt att Micael Persson sitter med i kommunstyrelsen. Till GT säger han så här:

– Det är inte acceptabelt att han kan få en sådan post. Jag visste att han har en kriminell bakgrund, men kände inte till att det gällde grova brott, säger han och tillägger:

– Han stod inte på SD:s lista för kommunfullmäktige så det är märkligt att han kom in i kommunstyrelsen.

"Har rätt till ny chans"

Till Borås Tidning säger Micael Persson att han inte vet om partiet kommer att ta avstånd från honom efter att han fått platsen i kommunstyrelsen.

– Kommer partiet att ta avstånd ifrån mig? SD i kommunen gör det absolut inte. Jag har hjälpt till att värva medlemmar hit, kämpat som en dåre i hela valrörelsen. Enligt partiet får man inte vara dömd för några våldsbrott eller rasistiska brott, men det är jag inte heller, säger han till BT.

Ordförande för Sverigedemokraterna i Svenljunga, Christer Schönander, håller med.

– Hans bakgrund som sådan är väl inte helt korrekt, det tycker inte jag heller. Men alla har en chans till en ny chans, den som är skuldfri får kasta första stenen, säger han till GT.

Börjat på ny kula

Christer Schönander poängterar att Micael Persson har börjat om på ny kula efter tiden i Mc-gänget.

– Alla ska ha rätt till en andra chans på något sätt. Som egenföretagare i byggbranschen har han de sista åren varit helt snövit på alla sätt, han har en ny familjekonstellation och har köpt sitt gamla barndomshem. Han har talat om att han har ett förflutet i ett Mc-gäng och en fängelsedom, men han har inte gjort något som har vare sig med rasism eller några våldsbrott att göra.

Kände ni till Micael Perssons bakgrund när han gick med i partiet?

– Ja, det har han varit noga att tala om, men strafftiden visste jag inte. Vi får se vad detta utlöper i, det är svårt att säga nu.

Micael Persson hänvisar tills vidare till sina uttalanden i Borås Tidning när GT når honom för en kommentar. Men partiets presstalesman, Martin Kinnunen, säger till Aftonbladet att han inte känner till händelsen.

"Får undersökas framöver"

– Jag har aldrig hört talas om någon företrädare för vårt parti som har en bakgrund i organiserad brottslighet. Det är inte så att riksorganisationen har godkänt en kandidat med domar i bagaget som ligger så tätt inpå, säger han och tillägger:

– Det här är något man får undersöka framöver, säger Martin Kinnunen.