Cp-skadade Thea kan inte åka buss – nekas skolskjuts

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Thea Emanuelsson, 11 och mamma Eva-Lena som kämpar för att dottern ska få kommunal skolskjuts.
Foto: Privat
Eva-Lena Emanuelsson i Alingsås har ansökt om skolskjuts för dottern tre gånger, och hela tiden fått avslag.
Foto: Privat
För tredje gången har Eva-Lena fått avslag på skolskjuts åt dottern Thea. (Genrebild).
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Thea Emanuelsson, 11, har flera diagnoser som innebär olika funktionsnedsättningar.

Hon klarar inte att åka buss själv eller ta sig med elrullstolen de 2,8 kilometrarna till skolan.

Men Alingsås kommun säger nej till skolskjuts – mamma Eva-Lena har nu fått avslag på ansökan för tredje gången.

– Om Thea får förutsättningar att bli så självständig som möjligt, tror jag inte hon kommer att ligga samhället till last lika mycket i framtiden, säger Eva-Lena Emanuelsson.

Thea Emanuelsson har en cp-skada sedan födseln och även två andra diagnoser, dysartri (talsvårigheter) och epilepsi.

Hon gick tidigare på en skola i centrala Alingsås i närheten där familjen då bodde. En skola där Thea inte alls trivdes av olika anledningar.

– Hon mådde jättedåligt, både fysiskt och psykiskt, berättar Eva-Lena Emanuelsson.

När föräldrarna letade efter en annan skola för Thea föll valet på Vittra Gerdsken som de ansåg kunde erbjuda all den hjälp dottern behöver.

– Skolan är handikappanpassad, allt finns på ett plan och där finns stora ytor som är bra när hon kör med elrullstolen. Vi har blivit så väl bemötta och hon har en resurs som hon trivs väldigt bra med. Hon har anpassad studiegång och slutar tidigare på dagarna, säger Eva-Lena Emanuelsson. 

Det tog ändå ett år innan hon vande sig vid den nya miljön och kunde känna sig helt trygg.

När föräldrarna separerade för ett år sedan flyttade Eva-Lena till ett område där hon kunde få lägenhet, lite längre bort från skolan. Det är 2,8 kilometer mellan hemmet och skolan.

Thea Emanuelsson, 11, har flera funktionsnedsättningar som gör det svårt för henne att ta sig till och från skolan.
Foto: Privat

”Hennes ork räcker inte till”

Det innebär att Thea behöver hjälp med skolskjuts varannan vecka när hon bor hos Eva-Lena. 

– Hon har en elrullstol men kan inte köra längre sträckor själv. Det har hon inte kraft till. Och hennes ork räcker heller inte till att vara på fritids. Det är svårt för mig när jag jobbar att åka därifrån för att köra hem henne. Hon klarar inte att åka buss själv.

Eva-Lena Emanuelsson konstaterar att om Thea gått på särskola hade hon fått skolskjuts per automatik:

– Skillnaden är att Thea inte har en intellektuell funktionsnedsättning. Hon går i en vanlig skola, är smart och klok, men det är kroppen som inte orkar. Hon har stora problem med att förflytta sig och är beroende av andra hela tiden.

Både skolan och Theas läkare har skrivit intyg om flickans stora behov av hjälp att ta sig till och från skolan. Att hennes omfattande rörelsenedsättning, svåra epilepsi och svårförståeliga tal är besvärliga omständigheter.

”Samtidigt är det en flicka med stort driv och många kamratkontakter” skriver läkaren, och för Theas mamma är det viktigt att dottern får utvecklas tillsammans med jämnåriga så gott det går.

Alingsås kommunhus.
Foto: Maria Dahlin / Maria Dahlin

Så motiverar kommunen sitt avslag

Kommunen har motiverat sina avslag på ansökningarna om skolskjuts med att Thea inte går i den skola som ligger närmast hemmet. Till den ”placeringsskola” som kommunen hade valt är det 900 meter. 

”Då det innebär en merkostnad för kommunen att bevilja skolskjuts med taxi till Vittra vid Gerdsken än till placeringsskola Nolbyskolan beviljas inte skolskjuts”.

– Vi har valfrihet när det gäller skolor. Thea ska inte behöva bli straffad för att vi föräldrar väljer det alternativ som är bäst för henne. Jag tycker man ska ta hänsyn till varför vi valt skolan och varför vi söker skolskjuts. Det känns orättvist att de inte kan se till det enskilda fallet utan bara per automatik trycker på knappen om avslag, säger Eva-Lena Emanuelsson.

Går det inte att se till ett enskilt fall, och göra bedömningen efter hur omständigheterna ser ut för ett visst barn? 

Frågan ställs till Kristina Jakobsson, administrativ chef vid barn- och ungdomsförvaltningen i Alingsås kommun:

– Om vi går in och gör något för någon enskild, får vi göra det generellt för alla. Så vi behöver förhålla oss till skollagen. Men man har alltid rätt att överpröva beslutet till förvaltningsdomstolen, säger hon.

I ett mejl till GT skriver Kristina Jakobsson också:

”Bedömningen av kommunens eventuella kostnader görs med utgångspunkt från vilka skyldigheter kommunen hade haft om eleven hade gått i placeringsskolan. Kommunen är därmed skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts för en elev som valt en annan skola än den kommunen anvisat om det kan ske utan merkostnader för kommunen. I annat fall föreligger ingen skyldighet för kommunen.”

UR ARKIVET: Resan tog fyra timmar mer än vanligt

Berättade om den minst sagt ovanliga färden.