Cp-skadade Henrik får sparken – efter 26 år

Personliga assistenten Mathias Sandstedt och Henrik Lundblad.
Foto: PRIVAT
Han klyver ved som sedan placeras ut på grillplatser.
Foto: PRIVAT

Henrik Lundblad, 45, har dag ut och dag in i över 25 år arbetat med att klyva ved i Alingsås.

Även om cp-skadan gör livet svårare har han alltid kunnat gå till jobbet med ett leende. 

Men nu har han sagts upp med anledning av vad kommunen kallar arbetsbrist – vilket gjort att hundratals människor hakat på ett upprop för att han ska få behålla jobbet. 

– Det är ett hårt slag, säger Henriks pappa Kjell. 

När det var dags för möte med Alingsås kommun trodde Henriks assistent Mathias Sandstedt att det handlade om att de skulle belöna Henrik för att ha arbetat för kommunen i över 25 år. 

Mathias har varit personlig assistent åt Henrik nästan lika länge som han haft sitt jobb, i 24 år. 

Men i stället för uppskattning för lång och trogen tjänst fick Henrik veta att han skulle sägas upp på grund av arbetsbrist. 

– Han har haft en halvtidsanställning inom Alingsås kommun i 26 år, det har varit en anpassad arbetsplats och han jobbar i sin takt, säger Mathias och fortsätter:

– Det är en riktig anställning, jag tror aldrig han har varit sjuk utan har gått till jobbet varenda dag. Han är otroligt glad och alltid positiv. Det här har ju varit ett sammanhang och han har haft kolleger. På det första mötet så tänkte jag att de skulle uppmärksamma att han hade jobbet i 25 år, men jag fick lämna rummet för jag blev så upprörd och ledsen.

Stort engagemang för Henrik 

Att det skulle vara någon brist på arbete håller inte Mathias med om, han menar att fler än någonsin är ute och grillar.  

Park- och naturförvaltningen lämnar stockar som Henrik sedan klyver med en vedklyv som han manövrerar med hjälp av en joystick. Mathias lägger sedan veden i kassar som park- och natur hämtar och veden körs ut till grillplatser i kommunen. 

Något som de senaste åren fungerat väldigt bra, säger Henriks pappa Kjell Lundblad. Men det är inte första gången Henriks jobb varit i farozonen, då utrusningen blivit för gammal och behövde renoveras, men då sköts pengar till från Arbetsförmedlingen, berättar han. 

Mathias lade ut ett inlägg på Facebook efter beskedet som snabbt fick stor spridning och en namninsamling startades som fick tusentals underskrifter. 

Ingen har velat ta in tjänsten 

Mathias tror att Henrik är anställd under ”fel” förvaltning och tycker personligen inte att det är konstigt att kultur- och utbildningsförvaltningen inte behöver någon som klyver ved. Utan att anställningen snarare borde ha flyttats till park- och naturförvaltningen. 

Men det har park- och natur inte velat, säger både Mathias och Kjell. 

– Ingen har velat ta över hans tjänst, det tycker vi är väldigt konstigt med tanke på det nära samarbete vi har med park- och natur, säger Mathias. 

Att nu bli av med jobbet har tagit väldigt hårt på Henrik, vilket både Mathias och pappa Kjell berättar om.

– När han började för 25 år sedan var det vid en gård mot Vårgårda till där det var alla möjliga människor. Han trivs här uppe också även om han inte kan gå in och fika just nu. Men det är det sociala runtomkring som är väldigt viktigt. Det är ett hårt slag, säger Kjell. 

”Bara viljan finns kan man göra allt” 

– Efter det första mötet blev han alldeles apatisk, jag har aldrig sett honom så. Det var hemskt att se. Nu har han fått mediciner som gjort det lite bättre. Men vad som händer nu vet jag inte. Hade de vetat vad jag vet så hade de inte gjort så här, säger Mathias. 

Mathias säger att genom åren har Henrik träffat hundratals människor genom sitt jobb och att han varit en förebild för så många.

– Han kan inte gå, han kan inte prata, han kan bara använda vänsterhanden. Men han har ett jobb som fungerar, bara viljan finns kan man göra allt. 

Anneli Schwartz är förvaltningschef vid Kultur- och utbildningsförvaltningen och den som formellt beslutade om att säga upp Henrik.

– Anställningen avslutades efter en organisatorisk översyn där man konstaterar att den här rollen och funktionen inte ingår i arbetsmarknadsenheten, säger Schwartz och fortsätter:

– Som med vilken anställning som helst, bör tilläggas.

Vidare säger Anneli Schwartz att det inte ingår i verksamhetens uppdrag att tillhandahålla ved.

Hade man kunnat hitta en lösning?

– Vi kommer stötta personen med de insatser som finns, som vid alla anställningar som upphör.

Samtidigt är ju grunden till uppsägningen arbetsbrist.

– Det är ett begrepp man använder när man inte har den rollen och funktion i en organisation längre, säger Anneli Schwartz.

Fotnot: Med anledning av sin cp-skada har Henrik svårt att kommunicera men har gett sitt godkännande att GT skriver om uppsägningen.