Samhällsbyggnadsnämnden i Tjörns kommun ansåg att Felicias resbehov kunde tillgodoses med kollektivtrafiken. Därför nekade man henne färdtjänst.
– Det går knappt några bussar på Tjörn, hennes hjälpmedel får inte plats på bussen och sakerna hon behöver göra är inte på ön, hon måste åka rätt långt för att träna i simhall och gå på rutinkontroller, säger mamman Christina Pettersson.
Felicia måste också sondmatas regelbundet, vilket gör det svårt att anpassa sig efter den glesa busstidtabellen i Skärhamn. Hon behöver olika sorters stolar för olika aktiviteter, till exempel en gåstol på 13 kilo och en rullstol på 25 kilo, hjälpmedel för att hon inte ska bli isolerad i huset.
"Inga roliga svar vi fick"
– Att få färdtjänst betyder att vår dotter kan fungera som ett vanligt barn, det har hon inte kunnat innan, säger Christina Pettersson.
Men för samhällsbyggnadsnämnden var det direkt uteslutet. Tjänstemännen ansåg att Felicias hjälpbehov inte berodde på cp-skadan, utan på "den för åldern typiska utvecklingsnivån och bristande mognaden".
– Det var inga roliga svar vi fick. Vi hade lagen på vår sida och det borde vara självklart. Så vi blev frustrerade och det var den energin som gjorde att vi orkade överklaga till förvaltningsrätten.
Kommunens överklagan avslogs
Förvaltningsrätten dömde till familjens fördel. Men Tjörns kommun gav sig inte utan överklagade till kammarrätten. Under våren har det blivit mycket pappersarbete och oro för hur det skulle sluta.
– Jag tror många går miste om stöd som de har rätt till för att de inte orkar kämpa. Det är så jobbigt, men vi är friska och har precis fått assistans och har lite ork, säger Christina Pettersson.
På valborgsmässoafton kom kammarrättens beslut: kommunens överklagan avslogs.
– Vi är glada och det går att vinna, även om jag tror att kommunen kommer att ompröva beslutet om något år. Rådet till andra föräldrar är att inte ge upp!