Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Covidpatienterna ökar ytterligare i regionen

Vaccinationssamordnare Kristine Rygge
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Allt fler vårdas på sjukhus med covid-19 i regionen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Under fredagen uppdaterade Västra Götalandsregionen sina siffror för antalet inneliggande patienter med positiv covid-19. 

Nu finns det totalt 273 patienter varav 14 vårdas på intensivvårdsavdelningen – det är en ökning från måndagen då 227 patienter vårdades på sjukhus. 

De nya siffrorna visar på att covidpatienterna ökar på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. 

I måndags vårdades 227 patienter varav nio på intensivvårdavdelningen – och under fredagen hade siffrorna höjts till 273 respektive 14 på iva. 

Flest patienter har Sahlgrenska universitetssjukhus. Där 155 patienter vårdas. 

Men samtidigt som antalet patienter ökar i regionen meddelade överläkare Tobias Carlson som leder pandemiarbetet på Sahlgrenska, att bara en tredjedel av alla covidpatienter på sjukhuset behöver egentligen sjukvård för andra tillstånd.

– Om man är smittsam i sin covid men behöver ligga på en annan typ av specialistavdelning för den sjukdom som gör att man hamnat på sjukhus, så behöver vi hantera det på ett sätt som gör att smittan inte riskerar att spridas vidare till andra patienter. Så det blir en större utmaning rörande möjlighet till isolering och vårdhygienregler, sa Carlson i en tidigare intervju. 

”Många vill ta tredje dosen”

I veckan sänkte Folkhälsomyndigheten tiden mellan andra och tredje dosen. 

Trots det höga bokningstrycket har regionen en fortsatt hög kapacitet för att kunna vaccinera med såväl första, andra som en tredje dos vaccin mot covid-19

– Vi försöker ha en så bred geografisk spridning som möjligt, men är medvetna om det kan vara svårare att få tid på vissa orter. Men är du villig att åka en bit finns det tid och vi sätter dessutom in extra vaccinationsinsatser på vissa platser för att nå så många som möjligt, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge i ett pressmeddelande.   

Under fredagen hade nära 60 procent av de över 50 år tagit sin påfyllnadsdos. 

– Vi märker att många vill ta en tredje dos och det är glädjande, men vi jobbar samtidigt intensivt med att fortsätta erbjuda vaccination i områden med lägre täckning. Smittspridningen ökar men trycket på intensivvården är relativt oförändrat, det är ett tydligt tecken på att vaccinationerna har effekt och skyddar mot svår sjukdom i covid, säger Kristine Rygge.

Se också: