Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Covid-smitta spreds på sjukhus – sex patienter dog

Första leveransen på 200 doser på väg.
Anne Haglund Olmarker, chefläkare Mölndals sjukhus.
Foto: PRESSBILD / SAHLGRENSKA
26 patienter som vårdades på en avdelning på Mölndals sjukhus förra våren smittades under vårdtiden på sjukhuset av covid-19.
Foto: Christian Börjesson

På avdelningen vårdades enbart sköra äldre patienter utan misstanke om att vara coronasmittade.

Men ändå drabbades 26 patienter av viruset varav sex avled till följd av covid-19.

Nu har Mölndals sjukhus gjort en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Det var förra våren, i början av coronapandemin, som smittan spreds på en avdelning på Mölndals sjukhus. 

Där hade verksamheten avdelats för att bara ta hand om sköra, äldre patienter som inte misstänktes vara smittade av covid-19. 

Samtidigt befann sig sjukhuset i förstärkningsläge och särskilda avdelningar för covidsjuka och patienter i karantän hade skapats.

Ändå kom smittan in på den avdelning som skulle vara fri från covid-19, något som SVT Nyheter Väst var först med att rapportera.

Patienterna hade en eller flera grundsjukdomar och/eller hade nyligen genomgått akut kirurgi, vilket framgår av sjukhusets Lex Maria-anmälan till Ivo, inspektionen för vård och omsorg.

Sex patienter dog av covid-19

Det kunde konstateras att 26 patienter smittades av viruset under den tid de vårdades på avdelningen. Av dessa avled åtta, och i sex av fallen var covid-19 den bidragande dödsorsaken, enligt anmälan.

SVT har talat med chefläkaren Anne Haglund Olmarker som är den som skrivit anmälan till Ivo:

– Det är ju extremt tråkigt och vi beklagar verkligen att det skedde en smittspridning. Det är förstås väldigt beklagansvärt att patienter avlidit, säger hon.

– Det här är ju förskräckligt, inte bara för patienterna och deras anhöriga. Vi vill ge en trygg och säker vård för våra patienter.

Anne Haglund Olmarker konstaterar i sin skrivelse att kunskapsläget var ett annat i pandemins tidiga skede. Det saknades kunskaper bland annat om att äldre patienter ofta visar diskreta eller inga symtom men ändå kan testas positivt för covid-19.

”Tar det på extremt stort allvar”

– Vi har tagit det här på extremt stort allvar, samtidigt ska man vara ödmjuk inför det faktum att det här var i början av pandemin och vi tog till exempel inte screeningprover på alla som lades in, säger hon till SVT.

Efter händelsen, som inträffade april – maj 2020, har flera förbättringsåtgärder vidtagits, skriver Haglund Olmarker i anmälan. Det handlar bland annat om skärpta hygienrutiner.

Hon konstaterar också att sjukhuset nu har en allmän och utökad provtagning och att både medarbetare och patienter använder munskydd.

Se mer:

Myndigheten riktar kritik mot vården på äldreboenden under pandemin.