Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Covid-19-sjuk sköterska kom tillbaka till jobbet

Invånare uppmanas att avstå från möten, konserter och undvika kontakt med personer som man inte bor med.
Stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg valde att inte polisanmäla en anställd vid hemtjänsten, som de själva menar brutit mot smittskyddslagen.Foto: Daniel Olsson
Birgitta Thielen, sektorchef med ansvar för äldreomsorgen i Majorna-Linné.Foto: Göteborgs stad
Mannen testade sig för misstänkt covid-19, men dök ändå upp på arbetsplatsen - trots chefernas protester.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Coronatestet visade sig positivt.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

En undersköterska vid hemtjänsten i Göteborg vägrade hålla sig hemma efter att ha insjuknat i covid-19. 

Trots att chefen gång på gång förbjöd honom dök han ändå upp på arbetsplatsen.

– Det är en oerhört allvarlig händelse, säger Birgitta Thielen, sektorchef med ansvar för äldreomsorgen i Majorna-Linné.

Enligt staden rör det sig om ett brott mot smittskyddslagen, men någon anmälan har inte gjorts.  

Sedan pandemin startade i våras har rutinerna varit tydliga: den som känner symptom som kan tyda på covid-19, även milda symtom, ska stanna hemma från arbetet.

Men det var inget en undersköterska vid hemtjänsten i stadsdelen Majorna-Linné ska ha tagit hänsyn till, då han insjuknade i somras. 

Enligt stadens egen utredning insjuknade mannen i misstänkt covid-19 i juni och uppmanades att testa sig. 

Fick provsvaret på arbetsplatsen

Tre dagar senare ringde mannens chef för att fråga hur det gått med coronatestet. Då ska undersköterskan ha blivit upprörd, enligt stadens utredning, och meddelat att han skulle komma in till arbetsplatsen för att visa dem bevis för att han testat sig.

Trots att chefen uppmanade honom i telefonsamtal och sms att inte komma in som misstänkt coronasmittad till hemtjänstens lokaler, dök mannen ändå upp.

På arbetsplatsen ska då en diskussion blossat upp, enligt stadens utredning. Diskussionen avbröts då mannen fick ett telefonsamtal från vårdcentralen med besked om att hans test var positivt.

Då stängdes mannen av från arbetet.

Ska stanna hemma

– Det är klart att det är jätteallvarligt. Det handlar om smittskyddslagen också, säger Birgitta Thielen, sektorchef i Majorna-Linné för äldreomsorg, hälso- och sjukvård. 

Enligt smittskyddslagen har alla en skyldighet att ”genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder” förhindra spridning av covid-19. Om man vet eller tror sig vara smittad måste man därför vidta åtgärder för att skydda andra från att smittas.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska också den som väntar på en testtid eller ett provsvar stanna hemma och undvika nära kontakt med andra.

GT har sökt både undersköterskan och hans fackliga ombud, men utan resultat. Enligt anteckningar från överläggningar med facket ska mannen ha ”känt sig ifrågasatt” och ”upplevde att chef misstrodde honom vilket bidrog till att han blev upprörd och tog sig till kontoret för att bevisa att han testat sig”.

Ingen polisanmälan

Kommunal motsatte sig en skriftlig varning, men stadsdelen gick vidare och konstaterade att undersköterskan bland annat ”bröt mot smittskyddslagen och kom till arbetsplatsen med misstänkt smitta”.

– Medarbetaren har därefter sagt upp sig själv, berättar Birgitta Thielen, sektorchef vid äldreomsorgen i Majorna-Linné.

Om ni nu konstaterat att han brutit mot smittskyddslagen, har ni gjort en polisanmälan?

– Det är inte gjort. Men jag kanske går vidare med det här själv, säger Birgitta Thielen.

Händelsen i Majorna-Linné är inte unik. 

∙ Skövde kommun polisanmälde i juni en anställd vid en förskola som kom till arbetet sjuk i covid-19. Polisens utredning av den händelsen pågår och den anställde har blivit av med sin anställning.

∙ I början av juli blev en vikarie inom hemtjänsten i Herrljunga kommun av med sin anställning i ett liknande fall. Vikarien hade testat sig efter att ha fått symtom, men i stället för att avvakta provsvarets resultat tog vikarien nya uppdrag. När väl provresultatet kom var det positivt och flera av vikariens kolleger kunde senare konstateras smittade. 

Kontaktade juristerna

I Majorna-Linné kom stadsdelens utredning fram till att undersköterskan hade brutit mot smittskyddslagen, men någon polisanmälan har alltså inte gjorts. 

– Det var ett val vi hade enligt juristerna, men vi valde att inte göra det, säger Gun Lundgren, HR-specialist som arbetade med ärendet.

Enligt henne hade det troligen varit annorlunda om undersköterskan hade gått hem till någon av de äldre, men nu dök han upp på kontoret. 

Enligt uppgift ska undersköterskan nu arbeta hos en privat vårdgivare. 

Allmänna råden som gäller där du bor

Lokala råd i fem regioner • Undvik gym • Möten • Kollektivtrafik.

Människor flyr från Paris – 70 mils köer

Se trafikkaoset: Övergav staden timmarna innan Frankrikes nya lockdown.