Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkfest när Cortègen intog Göteborgs gator

Klockan kvart över sex på tisdagskvällen rullade cortègen ut från Chalmers tekniska högskola
Foto: Henrik Jansson
Swedbank fick sig en släng av sleven, efter den uppmärksammade pengatvättshärvan i Ryssland.
Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik Jansson
Inspirationen har som vanligt hämtats från den senaste tidens stora nyhetshändelser. Fotbolls-VM, till exempel.
Foto: Henrik Jansson
Inget göteborgsevenemang utan ordvitsar.
Foto: Henrik Jansson
Miljö och klimat var – inte helt oväntat – ett av alla teman i Cortègen.
Foto: Henrik Jansson

På valborgsmässoafton tänder vi eldar och hälsar våren med sånger och fest.

Och i Göteborg även med den årligt återkommande Chalmerscortègen.

– Det brukar ju bli lite aktuella grejer. Som ett nyhetsprogram fast roligare, sa Sofia Davidsson, 18, som tagit sig in till stan från Ytterby.

Klockan kvart över sex på tisdagskvällen rullade Cortègen ut från Chalmers tekniska högskola i Johanneberg.

Årets upplaga är den 110:e i ordningen, och i tio dagar har studenterna på Chalmers jobbat på sina tekniska – och förhoppningsvis även underhållande – mästerverk.

38 vagnar och 800 byggare deltar i årets cortège, och inspirationen har som vanligt hämtats från den senaste tidens stora nyhetshändelser.

Ett ekipage hade tagit faste på den utdragna hamnkonflikten i Göteborg.
Foto: Henrik Jansson

Tar upp aktuella ämnen

Bland bidragen märkte till exempel den utdragna hamnkonflikten i Göteborg (”Fack this”, stod det att läsa på en av skyltarna) och fotbolls-VM i Ryssland i somras.

– Det brukar ju bli lite aktuella grejer. Som ett nyhetsprogram fast roligare, sa Sofia Davidsson, 18, student från Ytterby, som var på plats för att följa Cortègen.

För utbytesstudenterna Christina Ruschitzka, 22, och Pannu Laukkanen, 24, var det första gången de stiftade bekantskap med den göteborgska valborgstraditionen:

– Vi har följt de olika byggena och det har sett häftigt ut. Vi ville se det färdiga resultatet, sa Christina.

Pannu fyllde i:

– Det kommer nog att vara lite roliga politiska ämnen, och även prov på ingenjörsskicklighet

Det är första gången vi är på Cortègen. Vi har bara hört om det tidigare, och det ska bli kul att se vad det är för något. Carolina Jonsson, 25, Göteborgs universitet – PartilleTeresa Berry, 20, jobbar på Göteborgs universitet – Lundby
Foto: Henrik Jansson
”Det var nog 25 år sedan vi var här senast, och det är en ren slump att vi är här just nu. Men då kunde vi ju lika gärna passa på att stanna till. De brukar ju ta upp aktuella saker, som när politiker gör fel till exempel. Det är roligt.” Billy Andersson, 72, pensionär – Västra FrölundaSiv Ring, 79, pensionär – Västra Frölunda
Foto: Henrik Jansson
”Det är första gången vi är på Cortègen. Vi har följt de olika byggena och det har sett häftigt ut. Vi ville se det färdiga resultatet. Det kommer nog att vara lite roliga politiska ämnen, och även prov på ingenjörsskicklighet.”Christina Ruschitzka, 22, utbytesstudent från Tyskland – GöteborgPannu Laukkanen, 24, utbytesstudent från Finland – Göteborg.
Foto: Henrik Jansson
”Jag kommer så gott som varje år för att se Cortègen. Det är ju tradition att de driver med aktuella ämnen, och det blir kul att se vad det blir i år.”Sofia Milander, 29, tidningsbud – Mölndal.
Foto: Henrik Jansson
”Det bästa med Cortègen är de här små fordonen som snurrar sunt de stora vagnarna. Det brukar ju bli lite aktuella grejer – som ett nyhetsprogram fast roligare.” Anna Viotti, 49, platschef – YtterbySofia Davidsson, 18, student – Ytterby
Foto: Henrik Jansson

”Det är roligt”

Billy Andersson, 72, och Siv Ring, 79 – båda pensionärer från Västra Frölunda – har visserligen sett Cortègen förut, men det var ett tag sedan sist.

– Det var nog 25 år sedan vi var här senast, och det är en ren slump att vi är här just nu. Men då kunde vi ju lika gärna passa på att stanna till, sa Siv.

Billy höll med, och tillade:

– De brukar ju ta upp aktuella saker, som när politiker gör fel till exempel. Det är roligt. 

Tillsammans med flera orkestrar från Göteborg vandrade cortègedeltagarna runt i centrala Göteborg.
Foto: Henrik Jansson