Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cortègen blir av – i anpassad form

David Welander, kårordförande Chalmers studentkår.
Foto: CFFC
Cortègen 2017, innan pandemin. I år går den av stapeln i coronaanpassad stil.
Foto: NORA LOREK
Chalmerscortègen är en mångårig tradition.
Foto: NORA LOREK
Foto: NORA LOREK

Förra året fick Chalmerscortègen ställas in.

I år återvänder den i liten, coronaanpassad form.

– Det är mycket fokus på säkerhet, och att vi alla ska ta vårt ansvar, säger Andreas Andersson, ordförande i Chalmers Cortège Committé.

För första gången sedan 1940 tvingades Chalmerscortègen förra året ställas in på grund av pandemin.

I stället blev det en mini-cortège med tolv små ekipage utplacerade runtom i Göteborg.

Till årets valborg har det planerats för en coronaanpassad Cortège med totalt 42 ekipage och 14 lösnummer.

– Men de är inte fullstora, så klart. Det är miniatyrer. Det är cirka 350 personer totalt i bygglagen, säger Andreas Andersson, 27, ordförande i Chalmers Cortège Committé.

Och det kommer bli en stor skillnad på evenemanget jämfört med ett vanligt år, då det inte blir något sedvanligt tåg genom staden.

– Enorm skillnad. Det är mycket fokus på säkerhet, och att vi alla ska ta vårt ansvar. Det har varit mycket konversation med Chalmers, att göra riskbedömningar och se till att folk kan bygga hemifrån, säger Andreas Andersson.

”Fungera som ett ljus”

David Welander, 24, ordförande Chalmers studentkår, fyller i:

– Planeringen av denna typ av Cortège började före årsskiftet, med premissen att om det är så illa att inte ens detta går så får vi ställa in. Vi har inte försökt trycka igenom någonting, utan allt har varit utifrån att det går att göra säkert. Studentkåren ser positivt på drivet att ha någonting nytt att göra, att detta kan fungera som ett ljus att hjälpa studenterna genom pandemin.

Under tisdagen påbörjas byggveckan.

Sedan byggs det på ekipagen – där inspirationen kommer från nyhetshändelser från de två senaste åren så som USA-valet och brexit – innan de på valborg kommer placeras ut på olika platser i Göteborg.

Vill undvika trängsel

– Själva utställningen på valborg kommer vara utspridd, förhoppningen är att det ska räcka. Vi kommer skriva ut och se till att det inte blir någon folksamling vid varje ekipage. Det är något vi vill undvika, säger Andreas Andersson.

Cortègeprogrammet kommer i år att finnas i en digital version på internet.