Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronaviruset stoppar pågående mässa

Föreläsning hålls via Skype. Föreläsaren själv var orolig för coronasmitta, uppger Daniel Axmark.
Foto: Privat / Privat
Daniel Axmark.
Foto: Privat / Privat
Svenska Mässan i Göteborg.
Foto: SARA PETTERSSON

Sist Underhållsmässan arrangerades var 2018 då fanns 11 000 besökare och hundratals företag på plats.

Men efter endast en dag stoppar nu Svenska Mässan resten av arrangemanget – efter regeringens förbud mot sammankomster med fler än 500 människor.

Underhållsmässan arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg under veckan. Under onsdagen pågick mässan som vanligt – trots coronaoro.

– Det var väldigt tomt och det var inget problem att komma fram till montrarna, säger Daniel Axmark, 45, från Sala utanför Västerås som befann sig på mässan.

Han jobbar till vardags som underhållstekniker på ett företag i Västerås och besökte mässan tillsammans med en kollega för att titta runt och gå på föreläsningar.

– Även på föreläsningarna var det flera föreläsare som hade lämnat återbud. Två stycken av dem som vi kollade på gjordes över Skype med rädsla över att bli smittade.

”En väckarklocka”

Daniel kände en viss olustkänsla när man insåg hur mycket coronaviruset faktiskt påverkar människor. Det fick honom och kollegan att bestämma sig för att gå hem lite tidigare.

– Vi hade nog stannat kvar i dag om det inte vore för risken att få corona och bestämde oss för att gå runt lite i stan i stället för. Det blev en väckarklocka när man såg hur tomt det var, säger Daniel Axmark. 

Bilden är tagen från Göteborg Horse Show som också arrangeras på Svenska Mässan.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / GT

Arrangören märker av att oron för coronaviruset har påverkat såväl besökare som föreläsare och utställare.

– Det finns ett antal stora företag som har reseförbud för sina anställda antingen internationellt och nationellt och de besökarna hade inte kunnat komma på mässan som planerat, säger Anna Jarnö, affärsansvarig för Underhållsmässan.

Under onsdagen valde Svenska Mässan att stoppa resten av arrangemanget. 

Detta efter regeringens beslut om att förbjuda offentliga sammankomster med fler än 500 personer, meddelade Svenska Mässan via ett pressmeddelande.

Färre besökare i år

Drygt 350 företag och organisationer var anmälda att medverka under årets mässa – av dessa har drygt 30 lämnat återbud redan innan förbudet.

– Vissa valde att inte bygga upp någon monter medan vissa hade kvar sin monter med ett budskap, i och med coronaviruset, säger Anna Jarnö.

Senast mässan arrangerades var 2018. Då gästades den av 11 000 besökare.

– Det kommer bli ett helt klart lägre besökarantal i år. De vill vara här men koncernledningar tar beslut och omständigheterna medför att det blir så här. Det är fortfarande väldigt god stämning på mässan och säljarna har hittills sagt att det varit en god dag, säger Anna Jarnö.