Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronaviruset sprids bland unga: ”Tar risker”

Norska smittskyddsdirektören: ”Fler unga allvarligt sjuka”
Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Spridningen av corona fortsätter och under de senaste två veckorna står åldersgruppen 20-29 för den största ökningen.

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg vill därför rikta en uppmaning till ungdomar.

– Den yngre åldersgruppen tänker inte fullt ut att corona kan drabba dem, säger han.

Coronapandemin i Sverige glider snart in på sin sjätte månad och det finns ännu inga indikationer på att smittan kommer upphöra.

Samtidigt har högsommarvärmen rullat in över Västsverige och flera kommuner har larmat om coronautbrott – framför allt bland unga.

Enligt ny statistik från Västra Götalandsregionen står åldersgruppen 20-29 för den största ökningen av nya coronafall.

– Under de senaste två veckorna har vi sett en ökning bland åldersgruppen 20-29 under vecka 31 och 32. Vi har även sett en ökning i åldersgruppen 30-39. Det talar för en smittspridning i den här gruppen och även om många inte blir speciellt sjuka, så kan en del bli svårt sjuka, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. 

”Väldigt trötta på pandemin”

Den senaste tiden har det larmats om festande ungdomar i det fina sommarvädet. 

– Jag tror att det är säkert så att den yngre åldersgruppen nu inte har fullt ut tänkt att det här kan drabba mig och man kanske har tagit lite större risker. Så är det ju. Detta har hållit på länge och alla är väldigt trötta på pandemin och man kanske till slut glömmer att den finns. Men det gör den verkligen och så länge vi har så många fall så visar det att den här smittan förekommer i samhället. Framför allt i de här yngre grupperna, säger han.

Nästa vecka öppnar skolor, högskolor och universitet runtom i regionen. Det kan innebära en risk för att smittspridningen i de yngre åldersgrupperna ökar.

Trängsel på uteserveringar.Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Inspark och nollningar”

– Man kan säga att det inte behöver bli en fortsatt ökning bland yngre åldersgrupper men det finns en risk. Återigen är det många människor som möts och träffas vilket innebär en risk för ökad smittspridning om man inte fortsätter att hålla de råd och rekommendationer som finns. Genom att följa råd och rekommendationer har vi fått ner smittspridningen, säger Thomas Wahlberg.

Han vill även rikta en uppmaning till de ungdomar som festar under pandemin.

– Jag tycker att man ska vara medveten om att det här viruset finns i samhället och att vi alla kan bli smittade och att vi alla kan föra det vidare till andra. Därför är det så oerhört viktigt att man verkligen är noga och försiktig så man inte sprider smitta. Håller avstånd och är noga med sin hygien. Inspark, nollningar närmar sig och det är viktigt att man tänker på pandemin och håller avstånd, säger Thomas Wahlberg. 

SE MER:

Fler barn drabbas av coronaviruset.