Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronautbrott på sjukhuset – personal och patienter sjuka

Måste säkra tillgången på mat när lastbilar stoppas vid kanalen.
Anna Tjus, vårdförbundets huvudskyddsombud på NU-sjukvården.
Foto: Pressbild
NÄL i Trollhättan är ett av sjukhusen inom NU-sjukvården.
Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Björn Järbur är sjukhusdirektör på NU-sjukvården.
Foto: PRESSBILD Västra Götalandsregionen

Coronapandemins andravåg har slagit hårt mot NU-sjukvården som nu har tiotals fler covid-patienter än under toppen i våras.

När jul- och nyårshelgerna nalkas är läget pressat då man har ett stort sjukdomsbortfall hos personalen.

– Nu när man ska vara hemma med minsta symptom så blir det ett stort bortfall, om det inte fanns så många innan och då är det ännu färre nu. Jag känner mig uppgiven, säger Anna Tjus, huvudskyddsombud.  

På måndagen uppdaterades regionens siffror över inlagda patienter i Västra Götaland. 

Den totala siffran är långt över vårens topp, och de senaste veckorna har NU-sjukvårdens kurva pekat spikrakt uppåt.

Där har man just nu 95 patienter, 31 fler än högstanoteringen från våren. 

Dessutom är det stort personalbortfall på grund av sjukdom. På lungavdelningen på NÄL har både personal och patienter blivit sjuka i covid-19. 

– Jag har inte den exakta siffran, men det är många patienter och en hel del personal som är sjuka. Men det är risken när man får en smittspridning på en vårdenhet, säger sjukhusdirektören Björn Järbur.

Smittspårar bland personalen

Orsaken till det stora utbrottet är ännu okänt och Björn Järbur berättar att man undersöker det just nu. Man har också infört intagningsstopp på den aktuella avdelningen.

Avdelningen har fått förstärka med personal från andra avdelningar för att täcka upp.

– Så blir det alltid. Det spelar ingen roll vilken smitta eller sjukdom. När folk blir sjuka och faller bort får vi alltid hitta vikarier, antingen utifrån eller hos våra egna medarbetare.

Nu närmar sig också jul- och nyårshelgerna och i flera kommuner, bland annat Skövde, har vårdpersonalen nekats semester under julen, med anledning av det ansträngda läget.

Läget är ansträngt på NU-sjukvården.
Foto: Sanda Stanca / Colourbox

Än så länge har de som har ansökt om semester beviljats det på NU-sjukvården.

– Vi har med frivilligheten som grund försökt att förmå flera att jobba, det har bland annat utgått extra ersättningar för att jobba över jul. Men man kan inte lova någonting. Är det så att ökningen fortsätter, då får man ta till mer drastiska åtgärder, säger Björn Järbur och fortsätter:

– Men vi försöker undvika att dra in semestern så långt det är möjligt.

Facket: ”Applåderna har tystat”

Anna Tjus är huvudskyddsombud på NU-sjukvården. Hon berättar att personalen får vänta in i det sista på besked om de kan få semester över jul. Och en del i personalen som gav upp delar av sin sommarsemester för att få vara ledig över jul och nyår ligger också i riskzonen att inte få vara lediga.

– Ledningen är tydlig med att de verkligen jobbar för att de ska få sin ledighet. Det ligger många semesteransökningar under jul och nyår som i så fall behöver beviljas med väldigt kort varsel. 

Hon känner sig uppgiven och frustrerad. 

– Applåderna har tystnat. Det var mycket i våras men nu har det tystnat. Jag känner mig mest uppgiven och frustrerad. Det är en pandemi, det är ingens fel men jag är frustrerad av att sjukvården redan från början inte lyckats behålla sin kompetens bland vårdpersonalen. Det är inte snack om att det hade varit jättetufft även med välbemannade avdelningar, men det hade inte varit lika skört.

Oron inför helgerna

Med bara ett par dagar kvar till jul så vill Anna Tjus uppmana allmänheten att ta hand om varandra i jul, genom att inte umgås i stora grupper och i stället hitta på alternativa lösningar.

Att antalet patienter bara ökar inom NU-sjukvården och att det kommer rapporter om trängsel trots alla restriktioner och uppmaningar gör Anna Tjus upprörd.

– Jag vill citera vårt skyddsombud Malin på vår hårt belastade infektionsavdelning, ”Skärp er för fan!” Jag kan förstå vissa inköp som i mataffären eller andra nödvändiga, enstaka saker som är nödvändiga i livet, men att ge sig ut för att shoppa för shoppandes skull eller att resa för resandes skull. Man får tänkta till några gånger om det verkligen ett värt det. 

Sjukhusdirektören Björn Järbur beskriver läget på NU-sjukvården:

– Det är så klart ansträngt. Ökningen som vi fick förra veckan gick fortare än vad vi hade kunnat tänka oss. I övrigt har vi kunnat ligga i framkant och informera personalen om ändringar i arbetssituationen, säger Björn Järbur.

Vad är dina farhågor nu när jul- och nyårshelgen närmar sig?

– Att vi får en ökad smittspridning. Det är enormt viktigt att vi håller nere antalet kontakter till ett absolut minimum, och att vi hjälps åt med att bryta smittspridningen genom att inte träffa människor utanför den väldigt tajta umgängeskretsen.

Se mer: