Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronautbrott på sjukhus – sex personer miste livet

Flera personer dog efter ett utbrott av corona på Sahlgrenska i våras.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
De smittade personernas symptom varierade, från milda till mycket kraftiga.
Foto: STELLA PICTURES/AVALON

Ett utbrott av covid-19 på Sahlgrenskas thoraxavdelning i maj förra året ledde till att flera personer miste livet. 

Det visar en Lex Maria-anmälan som avdelningens chefläkare lämnat in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det var i maj i fjol som en andningspåverkad patient på Sahlgrenskas thoraxavdelning visade sig vara smittad med covid-19. Samtidigt upptäcktes det att två andra patienter, som tidigare legat på samma vårdavdelning men flyttats till andra sjukhus, också bar på smittan.

Det framgår av en Lex Maria-anmälan som avdelningens chefsläkare lämnat in till IVO.

Man fattade beslut om att provta samtliga inneliggande patienter på avdelningen, och hittade ytterligare tre smittade personer. Dessa flyttades, och ett – som den anmälande chefläkaren beskriver det – omfattande smittspårningsarbete inleddes.

Parallellt genomfördes ytterligare åtgärder i ett försök att stoppa smittspridningen.

Sex personer avled

Totalt 19 patienter som vårdades eller hade vårdats på enheten under den aktuella perioden bekräftades positiva för covid-19, men i de flesta fall kunde man inte säkerställa var eller hur de hade smittats. 

Symptomen varierade från milda till kraftiga, och några av de smittade personerna var tvungna att få intensivvård. I ett par fall var sjukdomen dock så pass svår att deras liv inte gick att rädda.

Sex patienter avled, några med coronainfektionen som bidragande orsak. Samtliga hade bakomliggande sjukdom och hade genomgått omfattande kirurgi, står det att läsa i Lex Maria-anmälan.

SE OCKSÅ: