Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronautbrott på sjukhus – fem personer avled

Fem personer avled efter ett coronautbrott på Länssjukhuset Ryhov.
Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Fem personer avled efter ett coronautbrott på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, enligt ett pressmeddelande från region Jönköping.

Runt 20 patienter och 40 i vårdpersonalen smittades i samband med utbrottet.

Nu lex Maria-anmäls händelsen.

Redan för några dagar sedan rapporterade P4 Jönköping att flera patienter dog efter ett utbrott av coronaviruset som drabbade ortopedkliniken i Jönköping i slutet på maj.

Personal på avdelningen var kritisk gentemot ledningen. Man menade att de inte hade kontroll på smittspridningen och riktade kritik mot att patienterna låg i öppna rum samt att skyddsutrustningen var bristfällig, rapporterade radiokanalen.

Fem personer dog

Under fredagen gick region Jönköping ut med ett pressmeddelande där man berättar att cirka 20 patienter och 40 i vårdpersonalen smittades vid utbrottet. Fem personer dog.

För sex av patienterna i åldrarna 63 – 91 år blev utgången mycket allvarlig, fem av dem avled antingen på grund av covid-19 eller med covid-19 som bidragande orsak tillsammans med svår annan sjukdom. En patient är fortsatt i sjukhusvård.”, står det i pressmeddelandet.

Enligt regionen smittades sannolikt många av dem på den specifika vårdavdelningen, som inte var en avdelning ämnad att vårda coronasmittade.

Regionen skriver i meddelandet att ”några distinkta felhändelser har inte kunnat identifieras i utredningen av händelsen” och skriver samtidigt att händelsen inträffade när sjukvården var udner stor press och det fanns en stor smittspridning i samhället.

Åtgärder vidtagna

Man skriver vidare att flera åtgärder vidtagits – och att fler kommer tas – för att något liknande inte ska kunna inträffa igen. ”Bland annat kommer andelen enkelrum öka på Länssjukhuset Ryhov, då minskar risken för smittspridning. Rutiner för identifiering av möjlig smittspridning på vårdavdelning skärps och resurser för smittspårning utökas.”, står det i pressmeddelandet.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående förskolebarn har justerats – det här gäller nu.