Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronas grepp: Smitta på över 100 skolor i Göteborg

Vaccinforskaren svarar på dina frågor i Expressen TV.
Petra Last, rektor 7-9, Lindåsskolan i Billdal.
Foto: Lindåsskolan
Högstadieeleverna på Lindåsskolan i Billdal får distansundervisning en dag i veckan fram till jullovet.
Foto: Mikael Levy

Över 100 grundskolor i Göteborg har haft bekräftade fall av covid-19.

Både elever och lärare har insjuknat.

I veckan börjar tre högstadieskolor med distansundervisning för att minska risken för vidare smittspridning.

– Just nu är det väldigt ansträngt. På de flesta skolor är 20 procent av medarbetarna frånvarande, säger Anders Andrén, utbildningschef och covidsamordnare.

De flesta av kommunens 180 grundskolor har haft skolpersonal och elever som smittats av coronaviruset, vilket Göteborg Direkt först rapporterade.

De senaste veckorna har det varit en markant ökning av antalet fall förklarar Anders Andrén som är utbildningschef och covidsamordnare på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

– Det går brant uppåt. För tre veckor sedan var det ett 20-tal skolor som var drabbade, för två veckor sedan 50 och nu är det över 100 som har eller har haft konstaterad covid-smitta, säger han.

Ingen av skolorna i Göteborgs kommun är för närvarande helt stängd på grund av corona. Men på måndagen införde Lindåsskolan i Billdal distansundervisning varvat med undervisning på skolan för högstadieeleverna.

På onsdag börjar även Ryaskolan i Biskopsgården med ett liknande upplägg, liksom en tredje skola som Anders Andrén inte vill namnge på grund av det handlar om en mindre skola med en liten utsatt elevgrupp.

Anders Andrén som är utbildningschef och covidsamordnare på grundskoleförvaltningen i Göteborg.
Foto: Julia Sjöberg / Pressbild

Distansundervisning till jullovet

De tre skolorna fortsätter med delvis distansundervisning fram till jullovet.

– Det här är en anpassning för att kunna upprätthålla undervisningen, minska smittspridningen och ge eleverna en god arbetsmiljö. Skolan speglar samhället i stort och det vore konstigt om någon skola skulle skulle vara helt förskonad från covid-19, säger Petra Last, rektor 7-9 på Lindåsskolan.

Hon förklarar att eleverna har distansundervisning en dag i veckan. Och alla är inte hemma samtidigt.

– Eleverna kopplar upp digitalt i realtid mot pedagogen. Ingenting förändras annars i deras undervisning, förklarar Petra Last.

Anders Andrén konstaterar att grundskoleförvaltningen står i daglig kontakt med smittskyddet och när ett positivt provsvar blir känt sker en smittspårning.

– Självklart är alla som är sjuka hemma, men den springande punkten är att vi måste göra en bedömning ihop med rektor.  Vilka andra elever har den här eleven varit i kontakt med 24 timmar innan smitta konstaterades? Det är likadant vad gäller medarbetare i skolan. Har en smittad person haft nära kontakt med andra i skolan, det är då smittskyddet rekommenderar att vi gör de här åtgärderna, säger han.

Ryaskolan i Biskopsgården är en av de skolor som inför distansundervisning i veckan på grund av coronasmitta.
Foto: Lo Birgersson

Kraftigt ökad sjukfrånvaro

Sjukskrivningarna bland personalen har ökat kraftigt och frånvaron är betydligt högre än normalt. 

– Man ska ju stanna hemma så fort man har symtom. Både bland elever och lärare är frånvaron mellan 15 och 20 procent. På de flesta skolor är 20 procent av medarbetarna borta. Annars ligger frånvaron normalt på mellan fem och sju procent, förklarar Anders Andrén.

Han konstaterar att situationen på lärarfronten just nu är mycket ansträngd. Varje dag är 500 vikarier inne i verksamheten.

– Och det räcker inte till. Vi är i behov av ännu fler vikarier. Många medarbetare jobbar kopiöst mycket just nu och vikarierar för varandra. De gör heroiska insatser för att undervisningen ska upprätthållas, säger Anders Andrén.

Det finns inga särskilda coronarestriktioner som gäller i skolans värld, utan det är samma allmänna råd som i hela samhället.

”Stora krav på lärare och rektorer”

– Att tvätta händerna, hålla avstånd och vara hemma när man är sjuk. Det ställer stora krav på våra lärare och rektorer att organisera verksamheten så att barn och ungdomar kan hålla social distansering.

Anders Andrén säger att skolpersonal uppmanas att arbeta hemifrån i den mån de kan. Kanske inte med undervisning, men med planering och skrivbordsjobb.

Rektorn Petra Last beskriver hur arbetet på skolan under corona mycket går ut på att göra anpassningar allt eftersom tiden går, att arbetslagen hittar lösningar tillsammans och på att ”köra på så mycket vi kan med de förutsättningar vi har”.

– Det är klart, det är ju barn och ungdomar det handlar om, och att tänka att de ska gå eller sitta med två meters avstånd till varandra hela tiden, det är inget man genomför så lätt, säger hon.

Petra Last konstaterar att personalen tar sig an utmaningarna väldigt väl men att det självklart finns en oro för smittan.

– Jag hoppas att de känner oro. För det är ett orosläge. Den känslan ska vi inte släppa, för vi vill inte släppa på restriktionerna och de råd vi får, säger hon.

Se mer:

i Sverige har över 6 000 personer dött med covid-19. I Norge är dödssiffran runt 300. Trots den stora skillnaden så ger inte siffrorna hela bilden.