Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronapatienterna har dubblats – på tio dagar

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Coronapatienterna i regionen har fördubblats på tio dagar.Foto: HENRIK JANSSON
”Vår största önskan är att få bukt med smittspridningen” säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu märks en klar ökning av antalet coronasmittade i Västra Götalandsregionen.

På måndagen låg nära på dubbelt så många covid-19-patienter på sjukhus som för tio dagar sedan.

– Det ökar stadigt. Vi har fler patienter att vänta oss tyvärr, säger Ann Söderström, sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Arbetsplatser, skolor, fester, after work, inom idrotten.

Snittskyddsläkare Thomas Wahlberg har pekat ut en rad sammanhang där utbrott av covid-19 sker just nu.

– Det är där människor träffas. En tredjedel av fallen är inom hushållet. Och det ökar mest i de yrkesverksamma åldrarna, konstaterade han vid Västra Götalandsregionens senaste presskonferens.

Det är framför allt i Göteborg och kranskommunerna som man kan se den största ökningen, förklarade Thomas Wahlberg:

– Det är lugnare i Skaraborg, men vi börjar också se fler fall i Fyrbodalsområdet och Boråsområdet. 

På måndagen var 64 patienter med covid-19 inneliggande på något av sjukhusen i Västra Götaland. Av dessa vårdades sju personer på intensivvårdsavdelning.

Tio dagar tidigare var 35 personer inlagda, varav åtta på intensiven.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset ökade antalet inneliggande från 16 till 36 på tio dagar.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen: ”Jag är jättetrött på den här pandemin jag också”.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

 

”Fler patienter att vänta”

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström konstaterar att smittspridningen ökar stadigt och antalet patienter som blir svårt sjuka likaså.

– Vi har fler patienter att vänta oss tyvärr. Hur många och hur hög toppen kommer att bli, det kan vi inte svara på, säger hon och tillägger:

– Men vi tror inte att vi ska behöva få en så hög topp som i våras.

Toppen i Västra Götaland nåddes den 4 maj då 375 personer med covid-19 låg på sjukhus. Den 6 maj intensivvårdades 97 personer.

– Det är otroligt viktigt att följa alla förhållningsreglerna nu för att begränsa smittan så mycket som möjligt, säger Ann Söderström.

Hon säger att sjukvården är rustad för att ta emot ett ökat antal sjuka, men konstaterar samtidigt att ”vi har en personal som slitit väldigt hårt under en stor del av året”.

– Det sker inte utan påfrestning på personalen. Många är trötta. Och det skulle innebära att det blir mer vård som vi kanske måste skjuta upp om vi behöver ta emot fler covid-patienter, säger Ann Söderström.

– Vi klarade våren på ett bra sätt och vi ska säkert klara av hösten. Men det är ett jobb som måste göras. Vår största önskan är att få bukt med smittspridningen.

”Också jättetrött på pandemin”

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg har förklarat att den nuvarande utvecklingen är oroväckande och måste vända:

– Även om det inte är den mest dramatiska ökningen måste vi alla skärpa till oss. Annars kan det snabbt dra i väg. Vi måste följa råden från Folkhälsomyndigheten. Det är nu vi har chansen att bryta en ökad smittspridning.

Wahlberg konstaterar att allt fler nu börjar trängas på jobbet, går och arbetar trots luftvägssymtom, glömmer att hålla avstånd på after work och fester.

Han tycker själv att det är påfrestande att befinna sig mitt i en pandemi.

– Jag är jättetrött på den här pandemin jag också. Men problemet är att den här pandemin inte har tröttnat på oss. Nu måste var och en av oss se till att följa råden.

Se mer: