Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronaleverantör klippte ihop egen testrapport

En storleverantör av coronautrustning ändrade i en testrapport av sin egen skyddsutrustning. Bland annat blev icke godkända skyddsförkläden plötsligt godkända i den redigerade rapporten. Enligt företaget ändrade man för läsbarhetens skull.
ACG Productions vd Christian Moore.
Boråsföretaget ACG Production ändrade i forskningsinstitutet Rise testrapport - och underkännandena försvann.
ACG Production ABACG Productions vd Christian Moore..
Foto: Pressbild / TT

När Västra Götalandsregionen krävde intyg från en av sina storleverantörer av coronautrustning, fick de en förvanskad testrapport tillbaka.

I den hade information om att bolagets produkter underkänts vid flera tester försvunnit.

Leverantören ACG Production menar att man ändrade i rapporten – för läsbarhetens skull.

– Vi måste granska det här, säger Mats Löfquist, vid regionens inköpsavdelning.

Det statliga forskningsinstitutet Rise har haft en viktig roll under coronapandemin. Rise tester av andningsskydd, visir och annan skyddsmateriel har varit avgörande för vilken utrustning som anses hålla måttet – och vilken som inte gör det – vid vården av covid 19-sjuka under pandemin.

Oseriösa leverantörer har kunnat sållas bort efter att de fått underkända resultat i tester av det statliga forskningsinstitutet.

Underkännanden byttes ut

Nu kan GT avslöja att en storleverantör av skyddsförkläden till vården i Västra Götalandsregionen, region Skåne och Borås stad valt att klippa ihop en egen version av Rise testrapporter, där passager som visar att deras förkläden underkänts på flera punkter bytts ut mot text som i stället visar att produkten uppfyller samtliga krav. 

I övrigt ser dokumentet ut som originalet, med Rise logga, diarienummer och datum. 

Även en text, som alla Rise testrapporter har, om att rapporten bara får spridas i sin helhet utan att förvanskas finns kvar.

Jämför versionerna: I ACG Productions inskickade version av forskningsinstitutet Rise testrapport klarade bolaget kraven ...
... men i originalet från forskningsinstitutet Rise klarade inte ACG Productions skyddsförkläden kraven på två avgörande punkter den 12 juni.

Det handlar om boråsföretaget ACG Production AB som tidigt under coronapandemin skrev avtal med Västra Götalandsregionen om leverans av förkläden för covid 19-vården, värt 15,7 miljoner exklusive moms. Med region Skåne har samma bolag tecknat avtal för leveranser av samma typ av förkläden för 46,1 miljoner kronor.

”Får granska uppgifterna”

– Vi ville ha det underlaget inför att Arbetsmiljöverket skulle göra ett besök, säger Tarja Pajula, strategisk inköpare vid Västra Götalandsregionen och den som i augusti begärde in intyg och underlag från ACG Production AB.

– Vad vi har frågat efter är en dokumentation i samband med Arbetsmiljöverkets granskning, det var i det syftet, förklarar hon.

Att testrapporten i själva verket var bolagets egen hopklippta version av originalen, är inget som anges i det mejl från bolaget som GT tagit del av. 

ACG Productions vd Christian Moore poserade själv i förklädena som boråsbolaget sålde in till Västra Götalandsregionen i pandemitid.
Foto: Västra Götalandsregionens diarium

– Det här är nya uppgifter som kommit till vår kännedom och vi får granska de här nya uppgifterna, säger Tarja Pajula.

Hon får medhåll av Mats Löfquist, vid regionkontorets avdelning för koncerninköp:

– Vi måste granska det här, säger han.

Från det statliga forskningsinstitutet Rise sida undersöker man samtidigt möjligheter att vidta åtgärder. Enligt enhetschefen Konrad Tarka, som är en av två tjänstemän vid institutet som skrivit under testrapporterna, står det helt klart att en förändring gjorts av deras originalhandling.

Resultatdelen justerad

– Den inscannade rapporten överensstämmer inte med den vi har i våra register, säger Konrad Tarka.

– Det är resultatdelen som är justerad. Vi håller på och tittar på om vi kan göra någonting.

I ACG Productions version av testrapporten, som är välgjord och bara kan avslöjas om den jämförs med originalen från Rise, framstår det som att bolagets förkläden godkändes på alla punkter redan den 12 juni förra året. 

I verkligheten nådde inte ACG Productions förkläden upp till kraven vid flera tester – både den 12 och 17 juni. Och det skulle dröja tre veckor innan bolagets produkter fick alltigenom godkända resultat. 

Samtidigt fortsatte bolagets leveranser av skyddsförkläden till vården. 

”Skulle vara enkelt och lättöverskådligt”

När GT får tag i ACG Productions vd Christian Moore och ställer inledande frågor om testrapporten ber han att få återkomma med hänvisning till att han är på kundbesök.

Han återkommer senare på mejl där han bekräftar att det är bolaget som skapat den version av Rise testrapport som skickats in till Västra Götalandsregionen som dokumentation inför Arbetsmiljöverkets granskning.
”Detta gjordes för att det skulle vara enkelt och lättöverskådligt för läsaren”, skriver Christian Moore och menar att de inte haft något ont uppsåt.

Han uppger att syftet med att ersätta de passager där ACG Production underkändes med senare testers positiva resultat, var att samla alla godkända tester i ett samlingsdokument. 

”vid tillfället tolkade jag det som att det som efterfrågades var de godkända testresultaten som legat till grund för godkännandet och att arkivering av dessa var syftet”.

Våra frågor om varför detta gjordes med en sådan millimeterprecision att det inte är möjligt att upptäcka utan att jämföra med originaldokumenten har inte besvarats av Christian Moore.

Christian Moore uppger också att han nu, efter att ha blivit uppringd av GT, skickat över samtliga testrapporter i original till Västra Götalandsregionen.


Se mer:

Hela Sveriges vuxna befolkning ska få erbjudande om vaccin under första halvåret 2021. Så här ska det gå till.