Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Faran i sommar: Vagnen till badet

Spårvagnsföraren Peter vittnar om kaos och trängsel under pandemin.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / GT/EXPRESSEN
Båtarna till södra skärgården från Saltholmen är ofta fullpackade under vackra sommardagar.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / GT/EXPRESSEN
Spårvagnarna till Saltholmen var packade med folk under pingsten trots pandemin.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / GT/EXPRESSEN
Västtrafik planerar att bygga om terminalen på Saltholmen i sommar för ett säkrare kösystem till båtarna.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / GT/EXPRESSEN

Västtrafik planerar med bävan för en sommar med Coronapandemin.

Hur ska man transportera sina resenärer på framför allt linjerna som leder till salta bad säkert?

 – Trycket på framför allt spårvagnarna till Saltholmen och vissa båtlinjer kommer att bli mycket stort. Vi vädjar till våra resenärer att ta individansvar, säger Jarl Samuelsson på Västtrafik.

Rapporterna om trängseln i kollektivtrafiken bekymrar smittskyddsläkare Peter Ulleryd:

– Pandemin är långt ifrån över, poängterar han.

Den soliga och vackra Pingsthelgen gav en föraning om vad som komma skall. Det var långt, väldigt långt, från de avstånd som myndigheterna vill se mellan resenärerna på vissa linjer i kollektivtrafiken.

– Vi fick in rapporter om att det var problem. Särskilt på spårvagnarna till Saltholmen, säger Samuelsson, chef för affärsenheten på Västtrafik.

Axel mot axel

Petter Ivarsson, 49, var en av många som åkte kollektivt till Saltholmen i helgen. Resan tur och retur Järntorget-Saltholmen visade tydligt att många göteborgare nu struntar i myndigheternas rekommendationer. 

– Det var väldigt mycket folk på spårvagnarna i båda riktningarna. Alla sittplatser var upptagna och folk stod upp i gångarna. Många äldre satt axel mot axel och var så klart skärrade, berättar Petter Ivarsson.

Petter Ivarsson bor i Linnéstaden och arbetar i centrum. Han åker normalt sett spårvagn till och från arbetet men har valt att oftast promenera under pandemin för att ta sitt individansvar.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / GT/EXPRESSEN

Han ifrågasätter att Västtrafik trafikerar med fullpackade kollektivfordon trots myndigheternas restriktioner.

Kan inte stänga dörrarna

Peter är en av spårvagnsförarna som kör till Saltholmen och han vittnar om än värre scener än de Petter Ivarsson berättar om.

– Folk bryr sig tydligen inte om att det är en pandemi så fort det är lite fint väder. Det har varit kaos, speciellt på helgerna. Det är så mycket folk så jag kan inte stänga dörrarna, och jag måste be folk att kliva av. Men det gör de sällan så då måste jag trycka på tvångsstängningsknappen. 

– Jag har försökt förklara varför vi inte ska åka fullastade i högtalarna på grund av pandemin men senast jag gjorde det fick jag en utskällning av en mamma vars barn hade börjat gråta. Så jag har slutat med det nu, säger spårvagnsföraren uppgivet.

Vad ska hända i sommar när det blir semestrar och skollov på de linjer som leder ut till hav och badplatser, undrar han, Petter Ivarsson och många andra.

Jarl Samuelsson på Västtrafik vädjar till resenärerna inför sommarens högtrafik till och på havet.Foto: Thomas Harrysson/Pressbild

Jarl Samuelsson, chef för affärsenheten på Västtrafik, bekräftar att man är bekymrade.

– Vi har satt in en rad åtgärder redan nu. Bland annat kör vi tätare än tidtabell på vissa linjer och vi har en grupp som dagligen följer upp detta. Trafiken till och från Saltholmen blir nog det mest besvärliga för oss att lösa.

– Men vi vet också att det också kommer att bli mycket hårt tryck på båtarna och bussarna i Bohuslän liksom bussarna till de stora badplatserna i Göteborg. 

Bekymrade på smittskyddet

Han vädjar nu till resenärerna att tänka efter innan man åker kollektivt till badplatserna.  

– Måste jag åka spårvagn till Saltholmen? Och tänk på att du kan bli nekad plats på båtarna som leder ut i skärgården. 

Samuelsson berättar att man sätter in extra turer efter bästa förmåga och genomför en rad andra åtgärder för att undvika fullastade fordon. Men i slutändan är det ändå resenärerna som måste ta sitt ansvar genom att inte kliva på om det är trångt, menar han.

Här är några av ”badlinjerna” med stor risk för trängsel

Spårvagnslinje 11 (och 9 under sommaren till Saltholmen.

Rosa Express till Askimsbadet.

Röd Express till Hjuvik/Lilla Varholmen där det går båtar vidare till Öckerö kommun/norra skärgården.

841 Göteborg-Lysekil

Båtlinjer 281-284 Saltholmen till öarna i södra skärgården

Båt Strömstad-Koster.

Båt Tuvesvik, Orust, till Käringön och Gullholmen.

Här kan du se vilka linjer Västtrafik varnar för trängsel på för tillfället. 

Smittskyddsläkare Peter Ulleryd blir bekymrad när han nås av rapporterna om problematiken:
– Jag vill poängtera att pandemin är långt ifrån över. Vi ser tvärtom tydliga tecken på att antalet smittade ökar på många håll i Västsverige.

Smittskyddsläkare Peter Ulleryd.Foto: HENRIK JANSSON

– Här måste Västtrafik komma framåt och lösa problemet. Men framför allt får vi inte minska vårt individuella ansvar. Alla har en skyddsplikt, att inte utsätta sig själv eller andra för risken att bli smittad och då ska man självklart undvika trängsel, säger Ulleryd.

Polis kan ingripa

Västtrafik kommer att sätta in en rad åtgärder i form av extraturer och bygga om terminaler som Saltholmen så att resenärerna kan köa på ett säkert sätt.

Man kan vädja men aldrig hindra resenärer från att hoppa på knökfulla bussar och spårvagnar.

– Det är svårt i stadstrafik. Föraren har inte befogenhet att vägra köra eller tvinga av folk. Vi måste göra detta tillsammans. Vi gör allt vi kan men sen måste kunderna ta ansvar att inte gå på en full spårvagn, säger Jarl Samuelsson på Västtrafik.

Att myndigheterna fortfarande ser allvarligt på folksamlingar och trängsel poängterades under tisdagen. Då gick polisen i Göteborg ut med ett meddelande om att man kommer att ingripa mot folksamlingar på över 50 personer.