Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronafallen ökar kraftigt – 63 procent på en vecka

Så ser smittoläget ut just nu.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är viktigt att testa sig för corona – även om man är vaccinerad eller inte, menar Wahlberg.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronafallen i Västra Götaland har ökat med 63 procent sedan föregående vecka. 

Det är den största ökningen mellan två veckor sedan förra hösten, rapporterar GP

– Vi får vara mer försiktiga nu, tills vi vet hur det här utvecklar sig, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, till tidningen. 

Förra veckan, vecka 46, upptäcktes 1 084 nya coronafall i Västra Götaland. Det är en ökning med 63 procent jämfört med veckan innan. 

Det är den största ökningen mellan två veckor sedan förra hösten – trots att det gällande rådet då var att många fullvaccinerade inte skulle ta coronatest vid symtom. 

Senast det var en så pass stor ökning var i somras – men då hade berodde ökningen på tekniska problem som gjorde att fallen efterregistrerande på senare vecka, skriver GP.

Senast som det faktiskt skedde en sådan procentuell ökning mellan två veckor var i slutet av oktober 2020, i samband med den andra vågens början.

”Öka försiktigheten”

Framförallt ökar det i Göteborgsområdet och Borås/Sjuhärad och enligt smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, är det framför allt en ökning i de yngre åldersgrupperna, även på låg- och mellanstadiet. 

– Smittan finns i samhället och är inte borta. Nu är det jätteviktigt att man stannar hemma om man är sjuk, och också provtar sig oavsett om man är vaccinerad eller inte. På så vis kan vi smittspåra och bryta smittkedjor. Sedan tror jag också att vi återigen behöver öka medvetenheten och försiktigheten i samhället, tills vi vet hur det här utvecklar sig, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, till tidningen. 

SE MER: 

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, om det nya pillret mot covid-19 som just nu granskas av den europeiska läkemedels­myndigheten EMA.