Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronabråket vid norska gränsen: ”Många hårda ord”

Värmländske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD)Foto: Privat

Norska gränsen till Värmland riskerar återigen att stängas efter rekommendationer från Norges folkhälsoinstitut.

Och resor till Sverige pekas ut som tänkbar orsak till smittspridning av covid-19 i Norge.

Något som upprör många, bland annat den värmländske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD).

– Tvätta händerna och håll avstånd i stället för att leta syndabockar, säger han.

Under måndagen gick norska Folkhelseinstitutet, FHI, ut med en uppmaning till norska regeringen: Stäng gränsen och inför karantänsplikt för sex svenska regioner. 

Skälet är att regionerna – varav en är Värmland – har haft över 20 nya bekräftade smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Värmlands region har haft 20,2 nya bekräftade smittfall per 100 000 invånare. 

– Man blir uppgiven. Om gränsen stänger blir det en omöjlig situation för våra företagare i handelsbranschen. Man har sagt upp folk, permitterat folk under krisen. När gränsen återigen öppnade tog man in folk igen och återanställde. Om gränsen stänger nu, hur ska de då agera, säger Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot, som även berättat om ämnet för NWT

Riksgränsen till Norge.Foto: Grundseth, Dag W. / TT NYHETSBYRÅN

Pekar på Värmland

Norge har även haft ett ökat antal bekräftade coronafall under de senaste veckorna. Den norska gränskommunen Indre Østfold har till och med haft ett så stort utbrott av covid-19 att de förbjudit alla sociala sammankomster privat i minst en vecka framåt. 

Kommunöverläkaren där, Jan Børre Johansen, kallar det för en okontrollerbar smittsituation och pekar på gränshandeln i Sverige och Värmland som en potentiell orsak.

– Vi såg i en tidig fas av ökningen av infektioner att öppningen av gränsen till svenska Värmland den 25 juli var en möjlig gemensam nämnare. Flera av de tidigt infekterade hade varit i Sverige, där flera regioner var gröna, men hade fortfarande större infektionspress än Norge, säger Jan Børre Johansen, till Verdens Gang.

För NWT berättar han även att han blivit överraskad över att se så många norrmän åka över till Sverige.

– När vi tittar på bakgrundsfakta så ser vi att många smittade har varit i Sverige. De har varit i Töcksfors och Årjäng för att shoppa, säger Børre Johansen och fortsätter:

– Vi har kunnat se oroväckande bilder på människor som inte håller avstånden, samtidigt som vår hälsominister säger att man bara ska göra nödvändiga resor, säger han till lokaltidningen. 

När gränsen till Värmland öppnade flockades gränshandeln av norrmän.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
När gränsen till Värmland öppnade flockades gränshandeln av norrmän.Foto: JOACHIM LAGERCRANTZ/TT

Gränshandeln slog besöksrekord

Dagen efter Norges besked om att öppna gränsen mot Värmland strömmade tusentals norrmän till köpcentrum längs gränsen. 

– Stämningen är mycket god i dag. Det är sannerligen en glädjens dag att det äntligen öppnats upp för Värmland. Majoriteten av kunderna är norrmän i dag men jag har sett lite svenska registreringsskyltar också, berättade Claes Sjöholm, centrumchef på Charlottenbergs köpcentrum, då.

I Årjäng kommun ligger Töcksfors köpcentrum. De slog till och med besöksrekord ett par dagar efter att gränsen mellan Norge och Värmland öppnat.

– Vi slog rekord i tisdags. Då hade vi mest besökare någonsin med 14 000 kunder. Flera av butikerna slog även omsättningsrekord den dagen. Det är jätteroligt, berättade Madeleine Ward, centrumchef, då. 

Norges flagga.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Leta inte syndabockar”

Att Värmland pekas ut som en anledning till Norges ökade coronasmitta är något som får Kjell-Arne Ottosson (KD) att rasa.

– I stället för att leta syndabockar vore det bättre om vi svenskar och våra besökande norrmän vore duktigare på att tvätta händerna och hålla avstånd. När norrmän kommer så träffar de 99 procent andra norrmän. Därför är det konstigt att beskylla värmlänningar med otroligt lågt smittotal. Det köper jag inte, säger han.

Han förklarar även att han har sett många tendenser på ett bråk över gränsen. 

– Det är långt ifrån bara Indre Østfold och kommunläkaren som endast pekat ut norrmännen som var över på gränshandel. Det är otroligt många andra i Norge som pekar ut Sverige som stora, stygga vargen. Tyvärr är det många hårda ord över gränsen, säger Kjell-Arne Ottosson (KD). 

SE MER: