Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronabedragare lurade äldre dam

Anders Larsson, gruppchef vid Circagruppen, polisens enhet för att utreda brott mot äldre.
Foto: Polisen
Bedragaren som ringer upp utger sig för att vara från Folkhälsomyndigheten, och säger att den äldre personen kan ha blivit smittad av coronaviruset. OBS! Genrebild som inte har med texten att göra.
Foto: SHUTTERSTOCK

Bedragare utnyttjar coronapandemin för att lura äldre.

En kvinna i 80-årsåldern blev av med drygt 100 000 kronor.

– Det är lågt. Riktigt illa. Förövaren ringer och säger att den äldre har blivit smittad av viruset, säger Anders Larsson, gruppchef vid polisens Circagrupp i Vårgårda.

Bankbedrägerier mot äldre har förekommit i flera år. Förövaren ringer upp och försöker på olika sätt att få personen att logga in i sin internetbank med bank-id.

Det finns flera varianter. Bedragaren kanske säger att det är polisen och att ”din son har blivit skadad i en olycka, och vi kan hämta dig men då måste du legitimera dig med bank-id.”

Nu har bankbedragarna hittat en ny ful metod att lura äldre människor.

– Nu använder de coronapandemin i sitt tillvägagångssätt. Det är ett läge i Sverige och världen där det är väldigt ansträngt och då utnyttjar man detta för att stressa äldre och begå brott mot dem. Det är riktigt illa. Det är lågt, säger Anders Larsson vid Circagruppen i Vårgårda, en enhet inom polisen som specialiserar sig på att utreda brott mot äldre.

Offren erbjuds corona-test

Bedragaren som ringer upp utger sig för att vara från Folkhälsomyndigheten, och säger att den äldre personen kan ha blivit smittad av coronaviruset.

– De erbjuder den äldre att erhålla ett smitt-test, och förklarar att han eller hon då behöver logga in med bank-id på sin internetbank. Då kan förövaren ta sig in i internetbanken och hantera den äldres konto, förklarar Anders Larsson.

De flesta fall som hittills anmälts handlar om försök till bedrägeri konstaterar han. Den äldre har blivit misstänksam och avbrutit förloppet.

– Men i ett fall har bedragaren lyckats komma över drygt 100 000 kronor från en kvinna i 80-årsåldern. De offer vi ser är födda på 1930- och 40-talen, säger Anders Larsson och fortsätter:

– Vi försöker följa den här utvecklingen nu. Det kan hända att när vi går igenom anmälningsinflödet efter helgen och försöker identifiera den här typen av seriebrottslighet, att vi hittar fler fall.

Använder falska telefonnummer

Bedragaren använder falska telefonnummer som gör att det är Folkhälsomyndighetens telefonnummer som kommer upp i offrets display.

Anders Larsson uppmanar allmänheten att vara på sin vakt.

– Man behöver inte vara rädd, men det är bra att vara medveten om att det här förekommer. Är man det minsta misstänksam, så lägg på luren, säger han.

TV: Svenska folkets svar om coronaviruset

Svenska folkets svar: Kan corona få konsekvenser?

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona