Coop stänger lager och kontor – 130 tvingas bort

Bilden är en genrebild och har ingen koppling till varslingen i Falkenberg.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Snart måste 130 anställda gå hem för att sedan inte återvända till sin arbetsplats, enligt Hallands Nyheter.

Detta efter att Coops lager och kontor i Falkenberg avvecklas på grund av en omorganisation. 

– Det är alltid oerhört tråkigt att behöva avveckla verksamheter, säger Patrik Levin, vd för Coop Vardagshandel i ett pressmeddelande, skriver HN.

Beskedet var ingen nyhet för de 130 anställda. Efter att livsmedelskedjan Coop köpt Nettos svenska verksamhet meddelades personalen redan i augusti 2019 att lagerverksamheten i Falkenberg skulle avvecklas. Det innebär att 80 lagerarbetare och 50 tjänstemän får gå hem, skriver HN..

– Det är alltid oerhört tråkigt att behöva avveckla verksamheter. Samtidigt är det kostsamt att driva parallella organisationer och därför avvecklas nu verksamheten i Falkenberg till sommaren, säger Patrik Levin, vd för Coop Vardagshandel, i ett pressmeddelande, skriver Hallands Nyheter

Den fackliga representanten Monica Edvinsson, ombudsman på Unionen, företräder en stor del av tjänstemännen på kontoret. Hon har under den senaste tiden funnits på plats och berättar att det är tryckt stämning på kontoret.

– Vi förhandlade klart med Coop i förra veckan och verksamheten ska läggas ner i Falkenberg. Det är inte satt något exakt datum, mer än att det ska avvecklas till sommaren. Förhandlingsprocessen med företaget har varit bra även om det är tufft för alla. Det var inte oväntat att det skulle hända, utan det var mer när det skulle ske. Att det avvecklas så snabbt som till sommaren har en del reagerat över, säger Monica Edvinsson till Hallands Nyheter.

Bilden är en genrebild och har ingen koppling till lagret i Falkenberg.
Foto: ADAM IHSE/TT

Facket: ”Har bara gått och väntat”

Tjänstemännens uppsägningstid skiljer sig från lagerarbetarnas. Från två månader upp till ett år för en del. I nuläget är det oklart om tjänstemännen får erbjudande och arbete på andra kontor inom koncernen i Sverige.

För de 80 lagerarbetarna så stänger dörrarna den sista augusti oavsett. Carlsberg kommer att ta över lagret när Coop flyttar ut och hur många anställda som behövs där är ännu oklart.

– De anställda har vetat om det här en längre period och alla har bara gått och väntat. Uppsägningstiden är sex månader och löper ut sista augusti. Om verksamheten avvecklas innan får de gå hem och vara arbetsbefriade under uppsägningstiden, säger Mikael Andersson, ombudsman på Handels som företräder flera av de 80 lagerarbetarna till Hallands Nyheter.