Coltings utmaning: Simma Göta Kanal

Jonas Colting ska ta sig en 600 kilometer lång simtur mellan Stockholm och Göteborg. Simturen är ett initiativ för att försöka samla in pengar till välgörenhetsorganisationen Wateraid.
Foto: Petter Arvidson
Trots att han är laddad inför uppgiften vågar den vältränade triatleten inte lova en lyckad målgång: "Det är långt ifrån säkert. Det spelar ingen roll om man är en vältränad idrottsman. Det är väder, vind, strömmar och kallt vatten. Dessutom är det långt, det är ohyggligt att simma 17 eller 18 kilometer dag efter dag."
Foto: Per Wissing

Här är hälsoprofilens nya utmaning.

En 600 kilometer lång simtur mellan Stockholm och Göteborg.

– Det kommer bli ett drama, säger Jonas Colting.

Hälsoprofilen Jonas Colting planerar att simma mellan Stockholm och Göteborg i sommar. Den sjätte juli hoppar han i vattnet vid Stadshuset i Stockholm – den 14 augusti hoppas han vara framme vid Operan i Göteborg. Simturen är ett initiativ för att försöka samla in pengar till välgörenhetsorganisationen Wateraid.

– Förhoppningen är att få in en krona per meter, det vill säga runt 600 000 kronor, säger Jonas Colting.

"Inte bara simma för min egen skull"

Wateraid är en organisation som jobbar för rent vatten och sanitet i tredje världen. Jonas Colting har haft planer på att simma mellan Stockholm och Göteborg i fyra år, men nu slår han till.

– Det kändes viktigt att hitta ett bra projekt och inte bara simma för min egen skull. Nu hoppas vi få ihop en slant så man kan göra något viktigt. Människor dör i världen för att de inte har rent vatten, säger Jonas Colting.

Trots att han är laddad inför uppgiften vågar den vältränade triatleten inte lova en lyckad målgång.

– Det är långt ifrån säkert. Det spelar ingen roll om man är en vältränad idrottsman. Det är väder, vind, strömmar och kallt vatten. Dessutom är det långt, det är ohyggligt att simma 17 eller 18 kilometer dag efter dag.

Hur löser du slussarna? 

– Ja, där får man ju göra något. Det är livsfarligt att ligga i slussen så där får jag sitta i båten. Men jag kan väl simma 500 meter extra i Göteborgs hamn om någon stör sig på det.

Jonas Colting och triatlon

• Tvåfaldig segrare i Ultraman Triathlon World Championships

• Fyra EM- och VM-medaljer i triatlon; långdistans

• Flerfaldig svensk mästare i triatlon

• SM-guld i simning, öppet vatten

• Vunnit 2008-10, Ö till Ö; Sveriges hårdaste endagarstävling

• Den första och enda som lyckats genomföra "En svensk Klassiker" non-stop på 25 timmar inklusive transporter mellan respektive ort.