Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Claes Petersson väljer årets bästa reportage

Vi ser tillbaka på bland annat regeringskaoset, Greta Thunberg och gängvåldet.
Hashem Ali Khan är familjens överhuvud. Han står bakom en moské och förening i östra Göteborg. Flertalet män i släkten är dömda för brott.

Claes Petersson är grävande reporter i Göteborg med inriktning på krim och andra samhällsfrågor. Han har tidigare nominerats fyra gånger till grävpriset Guldspaden. Under 2019 har han bland annat granskat interna stölder i Göteborgs polishus och ett kriminellt släktnätverk. Här väljer han sina viktigaste texter från året som gått.

Släktnätverket Ali Khan

Släktnätverket Ali Khan i Göteborg har kopplats till tystade vittnen, mord, utpressningar och våldsdåd. 

GT/Expressens kartläggning våren 2019 visade att nästan alla män i släkten finns i polisens register, samtidigt som familjemedlemmar i stället berättade om ständiga övergrepp och svartmålning från myndigheterna. Granskningen visade bland annat också att en förening kopplad till familjen fått miljonbidrag av myndigheterna. 

Poliser: Släkten Ali Khan styr den undre världen.

Stölderna i polishuset

GT/Expressen avslöjade i början av december misstänkta interna stölder inne i polishuset i Göteborg. Meddelanden och en film som tidningen kunde publicera fick polisens internutredare att inleda en förundersökning om stöld. Samtidigt vittnade flera andra poliser, flera på ledande befattningar, om systematiska stölder av beslagtaget gods.

Skriver i intern chatt: ”Kommer aldrig sluta”.

Mördad trots larmen om hedersvåld

Kvinnan slog förtvivlat larm till myndigheter om hedersrelaterade hot och våld från exmaken, men möttes av nedlagda polisanmälningar och avvisade kontaktförbud.  I december 2018 mördades hon vid en sopstation. I hemlighet skrev hon en självbiografi om hedersförtryck, som hon ville få ut om hon skulle dö, och som GT/Expressen publicerade efter hennes död.

Kvinnan hade själv larmat om dödshoten – men ingen lyssnade.

MER LÄSNING: Här hittar du fler tips från Expressens reportrar.