Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Civilingenjören som gör allt för ett jobb

Om Magnus Ivarsson inte får ett jobb snart kommer han gå i personlig konkurs säger han. På skylten han har med sig till Nordstan står det att han tar vilket jobb som helst. Foto: Jonas Tobin

GÖTEBORG. Civilingenjören Magnus Ivarsson har jobbat på en golfbana efter examen. Men han har aldrig haft ett fast ingenjörsjobb.

Nu testar han nya vägar i sitt jobbsökande för att slippa personlig konkurs.

GT träffar honom när han står med en skylt i Nordstan i Göteborg där det står "Jag tar vilket jobb som helst".

– Det finns ju de som har lyckats och som det går jättebra för men det handlar ju om kontakter säger han.

Magnus Ivarsson gick ut civilingenjörsutbildningen på Lunds tekniska universitet år 2005. Livet på arbetsmarknaden efter examen blev en besvikelse. Istället för att arbeta med det han är utbildad till har han fått försörja sig genom att arbeta bland annat på en golfbana.

– Det finns ju de som har lyckats och som det går jättebra för men det handlar ju om kontakter. Hade man vetat det hade jag ju inte pluggat så mycket. Då hade jag ju festat och försökt lära känna folk i stället, säger han.

Gick inte så bra

Men Magnus Ivarsson tyckte det var roligt att plugga och riktade in sig på teoretisk fysik. När han sedan skulle skriva examensarbete fick han veta att det var en svår marknad och riktade i stället in sig på spelbranschen.

– Det gick ju inte heller så bra, säger han.

När GT träffar Magnus Ivarsson står han iklädd sin studentföreningsoverall och håller upp en skylt med texten "Jag tar vilket jobb som helst". Efter att ha snubblat på mållinjen i programmet "Draknästet" har han minst sagt ekonomisk kris.

– Jag hade 2,5 miljoner som jag blev lovad i tv-programmet. Efteråt hoppade de av en efter en, säger han.

"Läs inte till ingenjör"

Han tycker det är svårt att få jobb om man inte har fått in en fot på arbetsmarknaden i ung ålder. En av anledningarna till att investerarna hoppade av efter programmet var att han inte hade arbetat som ingenjör på ett par år.

– Jag står också här för att informera ungdomar. Läs inte till ingenjör. Bli läkare eller jurist i stället, säger han.

Nu testar han alltså nya vägar för att hitta ett jobb. Efter hans besök i Nordstan i Göteborg på onsdagen åker skylten in i bilen igen och så bär det av, vidare i jobbjakten. Han har rest så långt som till Bryssel med sin jobbsökarskylt.

– Jag måste ha ett jobb nu. Jag är på väg mot personlig konkurs, säger han.