Cissi från Lilla Edet avled efter att ha druckit butandiol som omvadlas till GHB i kroppen. Hon blev bara 16 år gammal.
Cissi från Lilla Edet avled efter att ha druckit butandiol som omvadlas till GHB i kroppen. Hon blev bara 16 år gammal.

Cissi, 16, dog av GHB

Publicerad
Uppdaterad
LILLA EDET. Cissi, 16 år, dog av en GHB-överdos.
Men trots att föräldrarna är övertygade om att hon lurades att ta drogen, kommer ingen att ställas till svars.
Ämnet hon dog av är nämligen inte narkotikaklassat.
Har man gett en människa något hon kan dö av så tycker jag att det är ett brott, säger pappa Roger Gustavsson upprört.
Aila Alatalo och Roger Gustavssons dotter, Cissi, dog av GHB.
En onsdagskväll i slutet på juli stack Cissi Gustavsson in till centrala Lilla Edet för att träffa några kompisar. När hon dagen därpå inte kommit hem och inte hört av sig, blev föräldrarna oroliga.

Letade efter henne

– Min sambo Aila försökte ringa henne hela dagen, och när jag kom hem från jobbet tog hon bilen och åkte ut och letade efter henne, berättar pappa Roger Gustavsson, 50. På väg till kompisens lägenhet såg Cissis mamma, Aila Alatalo, den syn ingen förälder någonsin vill se. – Jag såg likbilen framför huset, och hennes kompis kom emot mig. Jag bara skrek rätt ut, fattade inte att det var sant. Jag fattar det inte än i dag, berättar hon. När GT träffar Aila och Roger har de lämnat Lilla Edet för att få rå om sig själva ett par dagar. Sorgen lyser igenom deras ord, men mest är de arga. Arga för att ingen kommer att ställas till svars för dotterns död.

Vill starta en debatt

– Vi kommer aldrig att få henne tillbaka, men kanske kan vi vända hennes död till något positivt, säger Roger. Anledningen till att han och sambon väljer att berätta om sin dotter och hennes tragiska död är förhoppningen att starta en debatt om klassificeringen av narkotikapreparat.

Rengöringsmedel

GHB är narkotikaklassat, men det Cissi hade fått i sig var ämnet butandiol – även kallat BD – ett ämne som förvandlas till GHB i kroppen och bland annat används inom industrin för rengöring. För föräldrarna och kompisarna var det helt otänkbart att hon tagit BD självmant. – Cissi var emot alla former av droger. Hon hade en person i sin närhet som knarkat och den personen tog hon starkt avstånd från, berättar Roger. Cissi var annars som tonåringar är mest. Hon hade precis fyllt sexton, avslutat nian och skulle börjat gymnasiet till hösten. Hennes död kom som en total chock för föräldrarna. – Jag sitter fortfarande på trappan varje dag och väntar på att hon ska komma hem från skolan, berättar Aila.
Tina Lagerström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER