Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cia, 26, gick ner 40 kilo – nekades ändå gravidhjälp

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Sonny och Cia har försökt få barn i 6 år.
Foto: Privat
Cia har gått ner över 40 kilo i vikt men väger fortfarande för mycket enligt regionen.
Foto: Privat

Cia och Sonny Kurtsson har försökt att få barn i sex år. 

När de sökte sig till vården för hjälp fick de nej på grund av Cias vikt. 

Flera år senare visade det sig att det var ett Sonny som hade problem med sin fertilitet. 

– De ville ju inte ens göra en kontroll, säger Cia Kurtsson. 

Cia, 26, och Sonny, 32, från Nässjö har velat bli föräldrar i sex år. Efter att de inte blivit gravida vände de sig till slut till vården för att få göra en utredning för ofrivillig barnlöshet som kan leda till provrörsbefruktning, IVF, någonting som SVT också rapporterat om.

Beskedet de fick då var att Cia vägde för mycket. I region Jönköping behöver man ha ett BMI på under 30 för att erbjudas hjälp.

– Jag förstår ju det. När jag vägde som mest vägde jag omkring 147 kilo men så gick jag ner till 110 kilo. Vi fick ett papper om att jag fortfarande vägde för mycket och det visste jag. Men de ville ju inte ens göra en kontroll, säger Cia. 

Sonny och Cia tröttnade på bemötandet och vände sig i stället till en privatklinik i Jönköping som är finansierad av regionen. 

– Han märkte att Cias produktion var okej. Vi blev skickade för att göra prover och de insåg att det var ju mig det var fel hos, säger Sonny.

Ville undersökas tidigare 

Orsaken till varför inte Cia och Sonny kunnat bli gravida var en blockering i Sonnys sädesledare. Information som de båda hade velat ha mycket tidigare i processen. 

– Jag sa till Cia flera gånger att jag trodde det var något fel hos mig. Men det var så viktigt att Cia skulle gå ner i vikt, säger Sonny. 

– Eftersom jag var för ung och vägde för mycket ville de inte ens kolla mig eller ta prover. Vi har försökt i sex år, hade de tagit in oss för tre-fyra år sedan så har vi ju kunnat få veta att det handlade om Sonny, säger Cia. 

Även om Sonny och Cia varit medvetna om att de behövde gå ner i vikt är de också kritiska till vikthetsen det har medfört. 

– Jag får ju ångest om jag äter annorlunda. Jag får ångest när jag hälsar på min familj för de tänker ju inte på samma sätt och då kan jag inte väga maten där. Det blir som en ätstörning och ibland har jag tänkt att jag ska spy upp maten också, säger Cia. 

Nu har Cia och Sonny två försök kvar med hormonbehandling. Men innan varje gång måste Sonny genomgå ett ingrepp där de tar ut spermier. Det kan bara genomföras var tredje månad. 

Efter de två försöken vet de inte vad de ska göra. 

– Det känns som käftsmäll, på käftsmäll, på käftsmäll. Även om jag är positiv just nu. Jag behöver bara ett guldägg, säger Cia. 

Verksamhetschefen svarar på kritiken 

GT har sökt region Jönköping för en kommentar. Johan Skoglund, verksamhetschef för kvinnokliniken i Jönköping, svarar på kritiken i SVT Jönköping. 

– Vi värnar om både mamman och det blivande barnet i våra beslut. Vi vet att en BMI-gräns är viktig för båda parter. När man hör av sig till oss så får man hänvisning och råd om hur man kan gå vidare med sin viktnedgång.

Johan Skoglund menar att man ska uppfylla kriterierna innan man ens utreder.

– Om man ska genomgå behandling så är gränsen 30, så därför är det viktigt att man är där innan man ens utreder. Det gäller även om det beror på mannen, säger Johan Skoglund.

Se också:

Efter två år kom sonen Malte • "Det finns hjälp att få"