Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Christoffers skräck – förarhytten krossades

Tusentals strömlösa efter Ciara
Släpet revs sönder vid krocken och delar av taket och hela bakänden gick sönder. Foto: Privat
Instrumentbrädan, vindrutan och fronten blev väldigt skadad när släpet flög in i lastbilen.Foto: Privat

Mitt i stormen Ciara lyfte släpet från vägbanan och flög rakt in i lastbilen som kom i motsatta körfältet.

Släpet krossade förarhytten – i vilken Christoffer Hansson, 33, satt.

– Bitar av släpet hade hyvlats av genom rutan och var liksom i huvudnivå. Man vågar inte tänka på vad som kunde ha hänt, säger han.

I söndags kväll körde Christoffer Hansson upp på Tjörnbron i sin tungt lastade lastbil och saktade ner farten på grund av den kraftiga blåsten, något som Bohusläningen tidigare skrivit om.

Stormen Ciara var i full gång och med många års erfarenhet bakom ratten vet Christoffer att man ska ta det säkra före det osäkra.

– Jag mötte en personbil med ett släp och det blåste kraftigt. Plötsligt såg jag hur släpet lyfte och det small. Jag måste ha blundat och vridit huvudet för jag har skärsår i örat och kinden, säger Christoffer.

Föraren i personbilen var 31-åriga Linda, som skulle lämna tillbaka sitt hyrda släp efter en flytt till Orust från Sundsvall. I bilen satt också hennes sambo och deras hundar.

Mitt på Tjörnbron hörde de en smäll och hela bilen ryckte till. De trodde att smällen kom från att släpet välte på sidan.

– Bilen hoppade liksom till, men vi var kvar på vår sida av vägen. Jag öppnade dörren och tittade bak och släpet låg på sidan i det andra körfältet. Mötande trafik och bilar såg vad som hände och stannade, säger Linda.

Christoffer Ericsson, 33.Foto: Privat
Linda, 31, körde bilen vars släp åkte in i lastbilen.Foto: Privat
Släpet hamnade på sidan och var sönderrivet. Foto: Privat

”Hade hyvlats av genom rutan”

Ännu hade varken Linda eller hennes sambo däremot märkt den stillastående lastbilen, på grund av den kraftiga stormen. De förstod inte att släpet hade orsakat en kraftig olycka.

– Vi hade inte förstått att vi var med i en krock. Vi ringde 112 som hänvisade oss till assistanskåren. Så vi körde av bron och ställde oss i en ficka där vi väntade på bärgning. Då kom ambulanser och räddningstjänst till bron och vi förstod att släpet hade orsakat en annan skada.

I lastbilen vaknade Christoffer till efter smällen av att vinden blåste i hans ansikte.

Han trodde först att det var en sidoruta som var nere, men snart insåg han att hela vindrutan var förstörd.

– Det var som att någon hällt flera kilo strösocker i hela hytten. Bitar av släpet hade hyvlats av genom rutan och var liksom i huvudnivå. Man vågar inte tänka på vad som kunde ha hänt.

Instrumentbrädan, vindrutan och fronten blev väldigt skadad när släpet flög in i lastbilen.Foto: Privat / Privat
Instrumentbrädan, vindrutan och fronten blev väldigt skadad när släpet flög in i lastbilen.Foto: Privat

Klarade sig oskadd

Förardörren gick inte att öppna, så Christoffer fick gå ut genom passagerardörren. Han kände sig oskadd och ambulans och räddningstjänst var snart på plats.

– De tittade igenom mig och jag kände mig ganska oskadd. Förutom små skärsår och blåmärken så var jag okej, bortsett att man kände sig skärrad, säger han.

Efter en stund kom en bärgningsbil som tog med lastbilen, och Christoffer. Natten fick spenderas på hotell och under hela måndagen hörde nära och kära av sig för att ge sitt stöd. Något som Christoffer säger bidrog till att han redan dagen efter körde lastbil igen.

– Man var jävligt nojig, men efter ett par mil började det lätta. Man tänker hela tiden på vad som hade kunnat hända och jag har vänner som har varit i olyckor och aldrig satt sig bakom ratten igen. Jag tror det är bra att hoppa upp i sadeln så fort som möjligt om olyckan inte är för stor, säger Christoffer Hansson.

Räddningstjänst och ambulans fanns på plats vid olyckan.Foto: Privat

Linda och hennes sambo åkte hem efter olyckan. Sedan dess har tankarna kretsat kring vad det var som hände – och vad som kunde ha hänt.

– Det känns ju: Fasen, jag hade kunnat få ett liv på mitt samvete även fast jag egentligen inte hade gjort något fel. Jag körde på min sida av vägen och har stor erfarenhet av att köra med släp. Det var helt och hållet vinden, säger Linda. 

TV: Efter stormen Ciara – nu drar ett nytt oväder in

Meteorologen om prognosen – nytt oväder väntas