Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Christoffers karantänråd – inifrån drabbade Italien

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Christoffer Olsson försöker skapa rutiner i vardagen för att få en känsla av kontroll, trots karantänen.Foto: Privat
Gatorna utanför fönstret hos Christoffer Olsson i Florens gapar tomma.Foto: Christoffer Olsson

Christoffer Olsson, 26, från Göteborg är i Florens för att studera psykologi vid universitetet.

Nu har han suttit i karantän i 17 dagar och får bara gå ut för att handla mat eller gå till apoteket.

– Det som nu händer i världen är ju utom ens kontroll. Men genom att skapa vardagsrutiner hemma känner man sig tryggare och har bättre koll på situationen, säger han.

Christoffer Olsson kommer från Majorna i Göteborg och i augusti förra året åkte han till Italien för att studera psykologi och kommunikation vid universitetet i Florens.

Han har tidigare bott i Rom och pluggat italienska.

Då i höstas var allt som vanligt förstås, då visste ingen vad som väntade efter årsskiftet.

– Florens är så rik på både historia och konst. Det finns mycket att se. Jag tog långa promenader och njöt av staden med alla restauranger, kaféer och barer, berättar Christoffer Olsson.

Nu är Florens och hela Italien förändrat på grund av coronaviruset.

– I mitten av februari började det märkas i Florens. Vi hörde talas om att det fanns coronafall runtom i Toscana och människor här började bli oroliga. Atmosfären var helt annorlunda. Folk höll avstånd och gick inte nära varandra. Sedan gick det snabbt tills Italien valde att stänga ner all aktivitet, säger Christoffer Olsson.

Får inte ta promenader

Han konstaterar att karantänen infördes för 17 dagar sedan. Sedan dess har han bara varit utomhus några få gånger.

– Vi får bara gå ut för att gå till mataffären eller apoteket. De vill inte att man handlar mer än någon gång i veckan. Det är absolut inte tillåtet att ta vanliga promenader utan någon särskild anledning. Då får man böter, säger han.

Christoffer Olsson bor ensam i en lägenhet i centrala Florens. När han tittar ut genom fönstret ser han en tom gata.

– Jag står vid fönstret och andas frisk luft. De är som en spökstad jämfört med hur det var tidigare. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Trots isoleringen lyckas Christoffer Olsson hålla humöret uppe och han konstaterar att han själv mår bra mitt i allt det sorgliga som händer.

Florens är förvandlad från myllrande turiststad till en ödslig spökstad, menar Christoffer Olsson.Foto: Christoffer Olsson

”Försöker skapa rutiner”

– Det finns de som har det mycket värre än jag. Givetvis är det tufft, men jag försöker skapa rutiner för att få någon kontroll på livet. När något sådant här händer är det lätt att tappa greppet, säger han och fortsätter:

– Jag tränar och mediterar varje dag, lagar ny mat efter recept som jag inte testat förut, jag studerar och kollar på film, läser och pratar mycket med vänner på Skype.

Christoffer Olsson berättar att han var sjuk i någon form av influensa för en månad sedan. 

– Det var ganska tufft i fyra dagar. Sedan försvann det. Jag har ingen aning om det var coronaviruset, säger han och förklarar att han inte är rädd för att själv drabbas.

Men han gör vad han kan för att slippa:

– När jag går ut har jag mask och handskar, och spritar händerna när jag kommer hem. Jag har aldrig tvättat händerna så här mycket i hela mitt liv.

Christoffers karantän-råd

Christoffer råd till alla som behöver hålla sig hemma i coronatider är i första hand att skapa just rutiner.

– Det som händer i världen är utom ens kontroll, men genom rutinerna får du en kontroll som gör att du känner mer trygghet, säger han.

– Sysselsätt dig med saker som intresserar dig, studera ett nytt språk, testa nya matrecept, titta på film, läs böcker.

Ett sätt att skapa lugn inombords är att meditera, menar han: 

– Det finns appar som ger guidning. Att meditera får mig att fokusera på nuet. Inte på vad som ska ske sedan. Det är också bra att aktivera sig fysiskt. Även på en liten yta inomhus kan man göra aktiviteter för att få i gång kroppen, som med sit ups, armhävningar, upphopp och liknande. 

Underhåller sociala kontakter digitalt

De sociala kontakterna underhåller han genom nätplattformar som Skype och FaceTime.

– I stället för att gå till baren en fredag kan man sitta på var sitt håll vid Skype och ta ett glas och prata om allt möjligt. Att se varandra gör att det känns som om man är närmare.

Egentligen är det meningen att Christoffer ska börja jobba i Rom om en månad. 

– Men allt är oklart. Just nu kan jag inget annat än att vara kvar här i karantänen, säger han.

PT:n tipsar: Så tränar du hemifrån