Foto: Seamus Murphy
 Foto: Seamus Murphy

Christina Gyllenhammar har avlidit

Publicerad
GÖTEBORG. Christina Gyllenhammar har avlidit efter en längre tids sjukdom.
Hon blev 72 år.
- Jag kan inte fatta att hon är död - för det var en otroligt levande människa, säger förra kommunalrådet Margita Björklund till GT.
Christina och maken PG Gyllenhammar utvandrade till London i slutet av december 1994.
Men innan dess hade Christina Gyllenhammar bland annat arbetat inom socialtjänsten i Göteborg.
- Hon var ju med och drog i gång den första krisjouren för män i Sverige, hon trodde mycket på det, säger vännen Margita Björklund.

Var en mentor

Christina Gyllenhammar var också verksam inom folkpartiet i Göteborg. Hon var ledamot i sjukvårdsstyrelsen och kommunfullmäktige.
- Vi var ju partikamrater och satt i samma styrelse. Hon var lite mentor för mig, säger Margita Björklund.
Hur var hon som människa?
- Hon hade en väldigt stark integritet och var väldigt tydlig i sin kamp för kvinnors rättigheter och möjligheter. Hon hade ett socialt engagemang och patos. Det var ingen person man satte sig på eller så. När hon sagt vad hon tyckte så höll hon fast vid det även om det inte var så populära beslut.

"Hade klass och stil"

Christina gifte sig med Pehr Gustaf Gyllenhammar 1959. Han efterträdde hennes far Gunnar Engellau som vd på Volvo 1970.
- Men det var inte bara Christinas make som var en stor personlighet i Göteborg, utan hon hade ett eget liv, en egen karriär, säger Margita Björklund.
- Hon kunde kombinera att ha familj och fyra barn och ändå göra politisk karriär. Hon var inte rädd att driva sina åsikter.
Margita Björklund minns också sin vän som ”en väldigt vacker kvinna”.
- Hon hade klass och stil, Christina. Men inte överdrivet på något sätt. Hon var en tjusig människa. Det är så sorgligt att hon är död.
Christina Gyllenhammar avled i söndags, den 7 september.
Björn Lidén
Björn Lidén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER