Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Christina, 74, kan lösa dina släktmysterier

Sedan 20 år tillbaka har Christina Helmby från Skövde haft ett stort intresse i släktforskning.
Foto: Privat
Foto: SANDRA HENNINGSSON

Det började med att hon hittade en bild på sin mormors mor för 20 år sedan – sedan var hon fast.

Nu har Christina Helmby, 74, släktforskning som heltidssyssla – och har till och med prisats för sin förmåga att hjälpa andra.

– Jag känner mig väldigt hedrad, säger hon.

I dag ägnar Christina Helmby från Skövde stor del av sin vakna tid på släktforskning och hon är bland annat verksam i ett stort nationellt projekt, vilket Skaraborgs Allehanda tidigare har skrivit. 

– Jag hade en del fotografier efter mina föräldrar och då hittade jag en bild på en gammal dam med en spinnrock, det visade sig vara min mormors mor. Det hade jag ingen aning om så då blev jag nyfiken och det var på den vägen det började, berättar hon.

Samlar fakta på döda

Nu förtiden ägnar hon inte så mycket tid åt sin egen forskning utan hjälper i stället andra släktforskare. Hon är verksam i det stora nationella projektet ”Nådd” som handlar om att registrera döda.

– Just nu jobbar vi med åren 1860 till 1900. Det är som en slags faktasamling på en cd-skiva. En sån skiva är fantastisk utgångspunkt att ha som släktforskare. Man kanske bara vet vad ens farfar hette eller när han dog men genom det här så får man också uppgifter om när han föddes, var han bodde och så vidare.

Förutom det nationella projektet så håller också Christina nybörjarkurser i släktforskning samt att hon ofta hjälper andra forskare genom Släktforskarförbundets hemsida, där det kommer in frågor.

Vann pris: ”Väldigt hedrad”

– Det handlar ofta om ganska nyblivna forskare som behöver kompletterande hjälp. Det kan vara läsfrågor, det är inte så enkelt att läsa gammal skrift. Men det kan också handla om sjukdomar och dödsorsaker eller platser som har försvunnit på nya kartor, berättar hon.

Den hjälpsamheten gav Christina nyligen ett pris. På mässan som Släktforskarförbundet årligen arrangerar blev hon utsedd till Årets anbytare.