Sedan 20 år tillbaka har Christina Helmby från Skövde haft ett stort intresse i släktforskning. Foto: PrivatSedan 20 år tillbaka har Christina Helmby från Skövde haft ett stort intresse i släktforskning. Foto: Privat
Sedan 20 år tillbaka har Christina Helmby från Skövde haft ett stort intresse i släktforskning. Foto: Privat
Foto: SANDRA HENNINGSSONFoto: SANDRA HENNINGSSON
 Foto: SANDRA HENNINGSSON

Christina, 74, kan lösa dina släktmysterier

Publicerad

Det började med att hon hittade en bild på sin mormors mor för 20 år sedan – sedan var hon fast.

Nu har Christina Helmby, 74, släktforskning som heltidssyssla – och har till och med prisats för sin förmåga att hjälpa andra.

– Jag känner mig väldigt hedrad, säger hon.

I dag ägnar Christina Helmby från Skövde stor del av sin vakna tid på släktforskning och hon är bland annat verksam i ett stort nationellt projekt, vilket Skaraborgs Allehanda tidigare har skrivit. 

– Jag hade en del fotografier efter mina föräldrar och då hittade jag en bild på en gammal dam med en spinnrock, det visade sig vara min mormors mor. Det hade jag ingen aning om så då blev jag nyfiken och det var på den vägen det började, berättar hon.

Samlar fakta på döda

Nu förtiden ägnar hon inte så mycket tid åt sin egen forskning utan hjälper i stället andra släktforskare. Hon är verksam i det stora nationella projektet ”Nådd” som handlar om att registrera döda.

– Just nu jobbar vi med åren 1860 till 1900. Det är som en slags faktasamling på en cd-skiva. En sån skiva är fantastisk utgångspunkt att ha som släktforskare. Man kanske bara vet vad ens farfar hette eller när han dog men genom det här så får man också uppgifter om när han föddes, var han bodde och så vidare.

Förutom det nationella projektet så håller också Christina nybörjarkurser i släktforskning samt att hon ofta hjälper andra forskare genom Släktforskarförbundets hemsida, där det kommer in frågor.

Vann pris: ”Väldigt hedrad”

– Det handlar ofta om ganska nyblivna forskare som behöver kompletterande hjälp. Det kan vara läsfrågor, det är inte så enkelt att läsa gammal skrift. Men det kan också handla om sjukdomar och dödsorsaker eller platser som har försvunnit på nya kartor, berättar hon.

Den hjälpsamheten gav Christina nyligen ett pris. På mässan som Släktforskarförbundet årligen arrangerar blev hon utsedd till Årets anbytare.

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER