Sven Å Christianson har hoppat av onsdagskvällens debatt i Aktuellt. Foto: ROGER VIKSTRÖMSven Å Christianson har hoppat av onsdagskvällens debatt i Aktuellt. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Sven Å Christianson har hoppat av onsdagskvällens debatt i Aktuellt. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Bröderna Christian och Robin i SVT:s dokumentär. Foto: SVTBröderna Christian och Robin i SVT:s dokumentär. Foto: SVT
Bröderna Christian och Robin i SVT:s dokumentär. Foto: SVT
Christianson skulle ha debatterat med Dan Josefsson som gjort SVT-dokumentären om Kevinfallet. Foto: EVA LINDBLADChristianson skulle ha debatterat med Dan Josefsson som gjort SVT-dokumentären om Kevinfallet. Foto: EVA LINDBLAD
Christianson skulle ha debatterat med Dan Josefsson som gjort SVT-dokumentären om Kevinfallet. Foto: EVA LINDBLAD
Foto: STEFAN HYTTFORSFoto: STEFAN HYTTFORS
 Foto: STEFAN HYTTFORS

Christiansons tvärvändning – nobbade SVT i sista stund

Publicerad

Efter den sista delen av Dokument inifrån om Kevin-fallet var det tänkt att minnesexperten Sven Å Christianson skulle delta i en debatt med journalisten Dan Josefsson i Aktuellt.

Men i sista stund valde Christianson att hoppa av.

– Han ville smälta programmet tror jag, säger Lars Eisjö, redaktör för Aktuellt.

Psykologen och minnesexperten Sven Åke Christianson var sommaren 1998 med som sakkunnig i Kevin-fallet. 

Hans roll i förhören med brödraparet har i efterhand kritiserats men Christianson har i sin tur riktat kritik mot journalisten bakom dokumentären, Dan Josefsson.

Bland annat har Sven Å Christianson hävdat att granskningen av fallet är ett sätt för DN och SVT att "karaktärsmörda honom" för hans inblandning i "Fallet Quick" där Christianson var delaktig.

På onsdagen sänds den tredje och sista delen av "Dokument inifrån: Fallet Kevin" och efter programmet var det tänkt att Josefsson och Christianson skulle ställa upp i en debatt i SVT:s aktuellt.

Avbokade i sista stund

Men så blir inte fallet. För Christianson valde nämligen på onsdagen att inte medverka i debatten.

– Han har sagt i två veckor att han skulle vara med men imorse hade han helt plötsligt ändrat sig. Vi har försökt bearbeta honom under dagen men han vill inte, säger Lars Eisjö som är producent för Aktuellt. 

Enligt Lars Eisjö ska Sven Åke Christianson ha angett att han var upptagen trots att Aktuellt hade bokat in honom sedan två veckor tillbaka.

– Han ville smälta programmet tror jag, säger Lars Eisjö.

Aktuellt har inte hunnit få tag i någon ersättare. I stället kommer man visa GT:s intervju med polisens förundersökningsledare Rolf Sandberg.

– Så får han (Dan Josefsson) brottas med den i stället, avslutar Lars Eisjö.

GT har sökt Sven Å Christianson för en kommentar men han har avböjt med hänvisning till att han är upptagen.

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER