Christian (t.v) med sin lillebror Robin (t.h). Foto: SVT/Dokument InifrånChristian (t.v) med sin lillebror Robin (t.h). Foto: SVT/Dokument Inifrån
Christian (t.v) med sin lillebror Robin (t.h). Foto: SVT/Dokument Inifrån
Bröderna har varit utpekade som skyldiga till fyraåriga Kevins död sedan 1998. Foto: TOMMY PEDERSENBröderna har varit utpekade som skyldiga till fyraåriga Kevins död sedan 1998. Foto: TOMMY PEDERSEN
Bröderna har varit utpekade som skyldiga till fyraåriga Kevins död sedan 1998. Foto: TOMMY PEDERSEN
Här bryter Christian ihop och tröstas av sina föräldrar. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅNHär bryter Christian ihop och tröstas av sina föräldrar. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN
Här bryter Christian ihop och tröstas av sina föräldrar. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN

Christian bryter tystnaden: "Jag slipper leva i en lögn"

Publicerad

På onsdagen visades den tredje delen av "Dokument inifrån" om Kevin-fallet – ett avsnitt som väckte starka känslor hos en av huvudpersonerna.

När Christian fick se sitt sjuåriga jag pressas av polisen så bröt han ihop framför SVT:s filmteam.

– Jag minns känslan av hur det var. Jag minns hur jag gråter och gråter och vill ha min mamma, men att jag inte får henne, säger han till Aftonbladet.

Under veckorna som dokumentären i tre delar har sänts har hela Sverige engagerats i bröderna Christian och Robins öde.

Hur de först sågs som huvudvittnen till mordet på deras fyraåriga kompis Kevin – och sedan blev huvudmisstänkta och pressades av polisen att erkänna. Erkännanden som aldrig kom, enligt "Dokument inifråns" granskning.

Från bröderna själva har det varit tyst sedan programmen började sändas – men nu bryter den äldre brodern Christian tystnaden i en intervju med Aftobladet.

Kan leva ett normalt liv

I den beskriver han lättnaden av att dokumentären har sänts – och hur en 19 år gammal hemlighet till slut har kommit upp till ytan.

– Mina föräldrar gjorde ett jättejobb som lärde oss leva med att inte prata om det. Det har gjort att vi kunnat leva ett normalt liv. Jag och mamma har pratat lite om det ibland och jag har ju alltid känt att det kan inte ha varit vi som gjorde det. Tack vara dokumentären så har vi ju fått bevis också. Jag har fått bevis för att jag inte inbillade mig att vi var oskyldiga, säger han till Aftonbladet.

Familjen har fått mycket stöd från allmänheten och Christian säger till tidningen att att han äntligen kan leva ett normalt liv.

– Nu när alla vet så känns det som att det är ännu enklare att ha en normal vardag, nu när jag slipper leva i en lögn.

I dokumentärens tredje avsnitt får man följa utredningens slutskede. Där får man se arkivbilder på när den då sjuåriga Christian pressas i ett fyra och en halv timme lång förhör.

Den då sjuåriga Christian när han förhördes av polisen.Foto: SVT/Dokument Inifrån

"Jag minns hur jag gråter"

Vid ett tillfälle ropar han efter sin mamma, men polis nekar honom att få träffa mamma Annika så länge han inte berättar vad som för polisen vad som hände vid platsen där Kevin påträffades död.

I dokumentären får man se Christian följa de 19 år gamla förhören – när han till slut bryter samman och börjar gråta.

– Fruktansvärt. Hemskt. Jag minns känslan av hur det var. Jag minns hur jag gråter och gråter och vill ha min mamma, men att jag inte får henne. Det är ett starkt minne som jag aldrig kommer bli av med, säger han till Aftonbladet.

Familjen kommer att hålla en presskonferens i Stockholm i morgon fredag.

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER