Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Christer fick stroke – efter vårdens slarviga misstag

Christer Curenstams rutinröntgen inför en hjärtoperation på länssjukhuset i Ryhov hade kunnat kosta honom livet. I bakgrunden ses hustrun Gunn. Foto: LARS ANDERSSON
Inspektionen för vård och omsorg slåt fast att Ryhovs vård har varit bristfällig. Foto: ANDERS YLANDER

Christer Curenstams rutinröntgen inför en hjärtoperation på länssjukhuset i Ryhov hade kunnat kosta honom livet.

Efter att vårdpersonalen sprutat in kontrastvätska i Christers blodomlopp så fick han en stroke – orsakad av att luft hade kommit in i blodet.

– Jag var övertygad om att jag höll på att dö, berättar Christer.

Inspektionen för vård och omsorg slår nu fast att Ryhovs vård har varit bristfällig.

Det var i februari i år som Christer Curenstam, 71, från Jönköping skulle genomgå en kranskärlröntgen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Men ingreppet var på väg att sluta i tragedi.

– Jag låg på operationsbordet och läkaren hade gått in via ljumsken. Som patient är man ju vaken och kan titta på skärmarna hur det ser ut. När det hade gått ungefär en kvart så ropade läkaren ut att kontrastvätskan var slut, berättar han.

Mer kontrastvätska injicerades i Christers blodomlopp – och i samband med det så började han må riktigt dåligt.

– Det började med en konstig känsla i kroppen. Därefter fick jag intensiv smärta i hjärtat och en blixtrande huvudvärk. Jag tänkte "är det ingen som ser mig?". Jag ville säga något – men då kunde jag inte prata, berättar Christer.

Christer: "Var fruktansvärt"

Han började då gestikulera för att påkalla vårdpersonalens uppmärksamhet.

– Det sista jag hörde innan jag förlorade medvetande var läkaren som frågade "vad säger han?" och hur sköterskan sa att jag var helt genomblöt på hela kroppen. Jag var övertygat om att jag höll på att dö.

Christer anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg – som nu riktar skarp kritik mot sjukhuset. Foto: LARS ANDERSSON

Läkaren misstänkte att Christer drabbats av lungemboli, det vill säga att luftbubblor som injicerats intravenöst av misstag. Och en MR-undersökning visade att lungembolin lett till en stroke.

– Skallröntgen visade ju att jag drabbats av en lättare stroke. Jag har aldrig varit så sjuk i hela mitt liv som jag var efter det. Jag hade blixtrande huvudvärk, kräktes och frös i veckor. Det var fruktansvärt, berättar Christer.

IVO kritiserar Ryhov

Efter stroken har han en del problem med sitt vänstra öga, men mår efter omständigheterna bra. Men tankarna på det inträffade plågar honom.

– Mentalt så är det väldigt jobbigt. Man tänker på hur det hade kunnat gå. Det är bara tur att jag inte är död eller sitter förlamad i dag, säger han.

Christer Curenstam uppmanades också att söka ersättning från LÖF, Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag – totalt landade den ersättningen på 61 kronor efter bland annat självriskavdrag.

– Jag är inte ute efter några pengar på det sättet, men den siffran var rätt löjeväckande, säger han. 

Han anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), sjukhuset anmälde även sig själva enligt Lex Maria. Myndigheter slår nu fast att Christers vård har varit bristfällig och att han inte har fått en god vård.

 

LÄS OCKSÅ: Ulla, 80, skickades hem med Alvedon – förblödde i hemmet 

 

"Enligt journalen drabbades patienten av en allvarlig komplikation i form av luftemboli som ledde till stroke. Detta hände efter påfyllning av kontrastmedel. Vårdgivaren har genomfört en utredning av händelsen som visar att det inte går att utreda exakt hur luft kommit in i systemet men det rör sig om handhavandefel", skriver IVO i sitt beslut.

Den närvarande röntgensjuksköterskan fick lämna en redogörelse av förloppet till Ivo. Foto: LARS ANDERSSON

– Jag kan inte annat än hålla med om att det var bristfällig vård. Det var katastrof. Jag känner att det är viktigt att det här kommer ut, säger Christer Curenstam.

Sjukhuset beklagar

Från sjukhusets sida så beklagar man det inträffade – och säger att man gjort vad man kunnat just för att det som drabbade Christer inte ska drabba någon annan.

– Det är självklart beklagligt att det har hänt. Men jag är trygg i att vi har vidtagit de åtgärder vi kan för att det inte ska hände igen, säger verksamhetschefen för röntgen vid Länssjukhuset Ryhov, Oskar Löfgren, säger så här om det inträffade.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!