Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Christer El-Mochantaf fick "Gyllene Haldan"

GT-journalisten Christer El-Mochantaf, 23, fick på lördagen pris av Mittuniversitetet i Sundsvalls journaliststudenter för en artikelserie i GT om den västsvenska nazismen. Foto: Privat

GT-journalisten Christer El-Mochantaf, 23, tog på lördagen emot Gyllene Haldan på Föreningen grävande journalisters årliga seminarium i Jönköping. Christer prisades för sin uppmärksammade reportageserie i GT om den västsvenska nazismen inför valet.

– Idag är grävande journalistik och samhällspenetrerande texter viktigare än någonsin, säger GT:s biträdande nyhetschef.

"Den gyllene Haldan" delades ut under årets Gräv-seminarium i Jönköping där Sveriges bästa grävande journalister belönas. Mittuniversitetets vandringspris går till en person som inte finns med i det allra största rampljuset, men som gjort något extra för journalistyrket.

– Jag hade ingen aning om detta, berättar Christer El-Mochantaf. Jag hörde bara att det var ett vandringspris som skulle delas ut av Mittuniversitetet i Sundsvall. Då började de läsa en text och jag tyckte: Herregud, det där låter bekant...

Nazist-serie

Serien som belönades publicerades strax före valet och handlade om den västsvenska nazismen. Christer som är född och uppvuxen i Skaraborg, men vars familj har sina rötter i Libanon, berättade där hur han tio år gammal vaknade av att det bankade på dörren till familjens lilla tvåa.

Utanför stod ett gäng män med flaskor i handen och ett basebollträ och skrek: "Hör ni svartskallar! Erkänn vad ni gjort. Kom ut lite så pratar vi."

Tio-åringen var rädd

Familjen hade fått Varas nazister i farstun och tioåringen minns hur han vädjade till sina föräldrar: "Snälla pappa och mamma. Vad ni än gör, och vad ni än säger – låt dem aldrig komma in."

Så började artikelserien som publicerades i tre delar och nu belönats av Mittuniversitetet i Sundsvalls journaliststudenter.

Rörd och omtumlad

– Det känns stort eftersom texten var så utlämnande och personlig. Även min familj fick ju ställa upp och lämnas ut i texten. Därför är jag glad att just den serien belönats, säger Christer El-Mochantaf, lite rörd och omtumlad efter lördagskvällens överraskande prisbesked.

Christer är sedan i januari tillsvidareanställd på GT, inte bara som reporter utan också som biträdande nyhetschef. Läsarna kommer självklart att få se fram emot fler reportage från Christer och hela GT-redaktionen. Berättande som berör.

– Serien är faktiskt ett lagarbete. Jag är tacksam att få jobba med GT-redaktionen, säger Christer El-Mochantaf.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!