Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Chockhöjning av trängselskatten 

Foto: Jan Wiriden

GÖTEBORG. Nästa år höjs avgifterna för trängselskatt i Göteborg med 23 procent.

Nu förslår regeringen en höjning också i Stockholm – med upp till 75 procent.

– Avgifterna kan höjas ännu mer om det blir nödvändigt, förklarar Per Lindholm på trafikverket.

Fakta

I Göteborg infördes trängselskatten den 1 januari 2013. Men kravet, initierat av GT, att anordna en lokal folkomröstning i frågan bifölls av politikerna i våras. Den ska hållas i samband med valet den 14 september 2014.

Avgifterna för trängselskatten

2014 8 13 18

2015 10 16 22

Sthlm 10 15 20

Hela 2014 ligger de gamla avgifterna kvar, men sedan kommer de att höjas, från 8, 13 och 18 kronor beroende på tidpunkt, till 10, 16 och 22 kronor - vilket som mest innebär en höjning på 23 procent.

– Den här höjningen ingick redan i riksdagsbeslutet 2011, så det har ingenting att göra med hur mycket pengar som kom in under första året, säger Per Lindholm.

Innan trängselskatten infördes för ett år sedan hade man räknat med att trafiken skulle minska 20 procent - men det blev bara 11 procent.

Av de beräknade intäkterna på 925 miljoner blev resultatet bara 750 miljoner. Fast då tillkommer ungefär 100 miljoner från bilägare som betalat trängselskatterna för sent och därför får betala straffavgifter.

Trängselskatten resulterade i 75 000 färre bilar i centrum under betalningstiden och som en följd av det en tioprocentig ökning av kollektivtrafiken.

Ingår i den ursprungliga planen

Per Lindholm som redan tidigare påpekat att de överordnade målen för trängselskatten har infriats, påpekar att den kommande avgiftshöjningen 2015 ingår i den ursprungliga planen.

– Vad som sedan händer är däremot inte alls klart, utan det beror på vilka effekter trängselskatten ger, säger han och jämför med trängselskatten i Stockholm - som ligger en bit över Göteborg med 10,15 respektive 20 kronor.

– Där har avgifterna varit oförändrade ända sedan trängselskatten infördes permanent i augusti 2007. Men nu diskuterar man även där en kommande höjning.

I Stockholm ligger ett förslag om att trängselskatten 2016 höjs till maximalt 35 kronor per passage samtidigt som det införs trängselskatt på Essingeleden.

Och i Göteborg blir det som bekant en folkomröstning i frågan i samband med valdagen i september.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!